• Lajitietokantojen säilyttämiseen tarvitaan avoimuutta

  Haastattelussa yli-intendentti Hannu Saarenmaa

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Hannu Saarenmaa pitää tärkeänä avoimuutta lajitietokantojen säilyttämisessä. Tällä hetkellä vain pieni osa lajihavainnoista on yleisesti saatavilla. Saarenmaan mukaan näin menetetään mahdollisuus laajempaan tutkimukseen ja myös uusien harrastajien innostamiseen. Avoimien datatietojen avulla voitaisiin entistä paremmin seurata vaikkapa ilmastonmuutoksen vaikutusta koko lajistoon, ei vain joihinkin lajeihin.

  Lue lisää...

 • Ratkaisemattomat tutkimusongelmat kiehtovat

  Professori Kauri Mikkolan haastattelu

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Suomalaisten rakastaman Luontoillan asiantuntija, professori Kauri Mikkola, on perhos- ja lintumies. Lapsena alkanut kiinnostus alkoi hänen ollessaan Suomalaisen normaalilyseon, Norssin kolmannella luokalla: ”Olin katsomassa Norssin kokoelmaa, kun sinne tuli pari möreä-äänistä ylemmän luokan kaveria, jotka kopauttivat mua olkapäähän ja kysyivät, että tunteeks nahka perhosia.” Isommat pojat ilmoittivat tuntevansa lintuja, joten siitä hetkestä alkoi tietojen vaihto. Yhteistyö kantoi hedelmää. Professori Mikkola onkin yksi Suomen arvostetuimmista perhostutkijoista, jolle myös lintujen maailma on tuttua. Mikkolalle myönnettiin tammikuussa 2009 Björn Kurtén -tiedepalkinto hänen tekemästään elämäntyöstä tutkimuksen ja tieteen popularisoinnin parissa. ”Tää on ollut jatkuvaa tieteentekemistä, aina on mielessä joitakin aiheita ja artikkeleita”, kertoo Mikkola. Aiheita ja innostusta ei tältä professorilta todellakaan puutu, vaikka eläkepäivät ovat jo menossa. Perhostutkimus jatkuu, sillä ”sieltä voi tulla koska tahansa jotakin harvinaista jännää!” Mikkola huudahtaa

  Lue lisää...

 • Mikä puu, mistä puusta?

  Dosentti Kurt Fagerstedt tietää vastauksen

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Fysiologisen kasvitieteen dosentti, kasvibiologian vastuuprofessori ja yliopistolehtori Kurt Fagerstedtin työhön kuuluu puiden ligniinin, kasvien stressin ja antioksidanttien tutkimuksesta aina kasvibiologiaan liittyvien väitöskirjat. ”Tässä on mukavia puolia, sillä saa pitää huolta henkilöstöstä ja toisaalta kaikki väitöskirjat käyvät minun kauttani, niin että näkee mitä kaikkea täällä on oikein menossa”, kertoo Fagerstedt työnkuvastaan. Monille suomalaisille tuttu kirja Mikä puu, mistä puusta? on ollut yksi Fagerstedtin monista kirjaprojekteista. Kirjassa esitellään lähes kaikki suomalaiset puulajit, joitakin pensaita ja muutamia ulkomaisia puulajeja. Jos metsässä tai puistossa vastaantuleva puu ei tunnu tutulta, voi olla varma, että Dosentti Kurt Fagerstedt sen tietää. Fagerstedt on ollut myös mukana tekemässä LuontoPortin Puut ja pensaat osiota. Lajintuntemusasiat ovat myös kasvifysiologille tärkeitä.

  Lue lisää...

 • Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma

  Aino Juslén kertoo PUTTE-ohjelmasta

  29.08.09 Kategoriat: ,

  Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija, biologi ja filosofian tohtori Aino Juslén haluaa muuttaa suomalaisten käsitystä oman kotimaamme luonnon monimuotoisuudesta. Hänen mukaansa liian monilla on sellainen harhakuva, että Suomen metsälajisto olisi hyvin tunnettu. Tosiasiassa maamme lajistosta vain kolmasosasta tiedetään tarpeeksi, suurin osa on joko puutteellisesti tunnettuja tai täysin tuntemattomia. Tiedonpuutteen vuoksi esimerkiksi metsien suojeluohjelmat voidaan tehdä vääristyneesti.

  Lue lisää...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco