Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kysymysarkisto

 • Irina
  Lutikka...

  Julkaistu: 23.01.19, Kategoria:

  Eilen makuuhuoneemme (kerrostalo) sängyn alata kömpi yksi ötökkä. Mieleen tuli lude, ja nappasin kuvan otuksesta. Makuuhuoneen lattialla on muutamia pienen pieniä mustia pisteitä. Onko likaa vaiko lutikoiden ulostetta?

  Olisin äärimmäisen kiitollinen, jos voisitte tunnistaa kys. örkin.

  Katso vastaus...

 • Virpi
  Mikä kuoriainen kyseessä

  Julkaistu: 22.01.19, Kategoria:

  Voisitteko ystävällisesti auttaa, onko vaarallinen? Tekeekö tuhoa? tai jos ette osaa sanoa mikä on kyseessää, niin mistä saisi tietoa?

  Löysimme niitä keittiöstä, ennen niitä ei ole ollut. Nyt niitä on näkynyt joka päivä muutama. Sinertävä panssariltaan, siivekäs, tuntosarven päissä pienet “pallukat”.

  Katso vastaus...

 • Pekka Myllylahti
  Mikä lude?

  Julkaistu: 22.01.19, Kategoria:

  Kuvattu Haapajärvellä 13.7.2018 hakkuuaukossa koivun taimella.

  Katso vastaus...

 • Carl Voigt
  Mikä hyönteinen huoneistossa?

  Julkaistu: 21.01.19, Kategoria:

  Ko. “ötökkää” esiintynyt ilmojen kylmetessä. Pituus n. 15mm, leveys n. 3mm, tuntosarvien leveys n. 20mm.

  Katso vastaus...

 • Tomi Lahti
  Hyönteinen

  Julkaistu: 20.01.19, Kategoria:

  Hei, mikäs kuvassa oleva hyönteinen on? Meillä sisätiloissa jonkin verran noita näkynyt. Yleensä keittiössä havaittu ja seinällä (korkealla), sekä katossa tykkää oleskella. Mittaa on noin 1cm verran.

  Katso vastaus...

 • Marita
  Kysymys ötököistä

  Julkaistu: 19.01.19, Kategoria:

  Havaitsin keittiömme lattialla todella pienen vaalean toukan/ötökän yöllä, joka näytti pyöreältä. Tämän havainnon jälkeen näin hetken päästä 3 samanlaista vaaleeta ja yhden jonkinnäköisen kuoriasen. Kuoriainen koitti mennä listan alle. Kuoriaisessa ei ollut mitään kuviota ja se näytti punaruskealta. Tapoin heti kaikki. Paperikuvassa on tämä ötökkä.

  Tämän jälkeen siivosin todella hyvin keittiön lattiat: uunin ja pesukoneen takaa yms. ja koitin hinkata listan välejä. Imuroin ja otin lattiat höyrypesurilla. Seuraavana iltana keittiön kaapin ovessa oli pieni ruskea/tumma ötökkä, joka koitti lentää karkuun. Sain sen mukin alle, jonka jälkeen tapoin sen. Tämän jälkeen ötököitä ei enää näkynyt.

  Toinen viesti:

  Juuri kun ehdin lähettää viestin ja iloita, ettei ötököitä ole enää näkynyt, niin tänään niitä taas näkyi. Keittiön lattialla pesukoneen edessä 2-3 kappaletta ja keittiön kaapin viereisessä seinässä 2 kappaletta. Korjaten edelliseen viestiini ne pienet vaaleat eivät olleet matoja, vaan erittäin pieniä ja vaaleita ötököitä, jotka liikkuivat nopeasti ja yksi loikkasi/koitti lentää, kun koitin tappaa sitä.

  Katso vastaus...

 • Minna Sulin
  Mikä tämä on?

  Julkaistu: 19.01.19, Kategoria:

  Löysin hämähäkin elossa kassista, jossa on ollut pehmoleluja. Ja kassi ollut autoni takakontissa 2 viikkoa eri sääoloissa ja öttiäinen eli.

  Katso vastaus...

 • Erika Hannuksela
  Mikä kyseessä?

  Julkaistu: 18.01.19, Kategoria:

  Parin viikon ajan sisällä lennellyt tämän näköisiä perhosia. Mikä laji kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Martti Airisto
  Mikä ötökkä kyseessä?

  Julkaistu: 17.01.19, Kategoria:

  Tällainen tavattiin etelä-Espoossa olevan ok-talomme ulkoseinästä syyskuun lopussa. Toisessa kuvassa se on asfaltilla. Talomme sijaitsee n. 500 m meren rannasta ja metsän reunalla. Mistähän hyönteisestä on kyse?

  Katso vastaus...

 • Ulla
  Mikä tämä on?

  Julkaistu: 16.01.19, Kategoria:

  Löytyi eteisen kaapista.

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco