Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Yhteistyömme muun muassa Helsingin Yliopiston kanssa tarjoaa käyttöösi laajan asiantuntijaverkoston. Poimimme mielenkiintoisimmat kysymykset, ja haemme niihin vastaukset.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto

 • Joonas Raunima
  Mikähän sieni on kyseessä?

  Julkaistu: 7.07.17, Kategoria:

  Mikähän sieni on kyseessä? Löytyi pystyyn lahonneesta ja katkenneesta puusta. Valkoinen, pussin näköinen, kosketustuntumalta kiinteän pehmeä. Vieressä kasvaa jonkinlaisia ruskeita pieniä kääpiä. Otin kuvan illalla 23.5.2017 Kuhmalahdella Kangasalan lähettyvillä. Puu on 50 metrin päässä järvenrannasta.

  Katso vastaus...

 • Tanja Rajalin
  Suursukeltaja vai jokin torakka?

  Julkaistu: 6.07.17, Kategoria:

  Yöllä kello 2 heräsin outoon ääneen makuuhuoneessa ja lattialla mönki kyseinen ötökkä. Otimme purkkiin sen. Hetken asiaa tutkittuamme päädyimme laittamaan sille vettä, jos olisikin eksynyt suursukeltaja. Mikä tämä siis mahtaa olla?
  Ohessa kuva ennen veden laittoa ja veden laiton jälkeen. Kiitos vastauksesta :)

  Katso vastaus...

 • Pensku
  Ihmeellinen perhonen

  Julkaistu: 5.07.17, Kategoria:

  Talossani on pitkään lepatellut, ja kerran ryöminytkin, kummallisia perhosia. Väritys on vaalean ruskea, joillain yksilöillä vaaleampi kuin toisilla. Yhdella taisi olla myös tummempaa läiskää siivissä. Liitteenä kuvat yhdestä kuolleena. Osa perhosista on tummempia väritykseltään. Ajattelin ensin että nämä olisivat koita, mutta ostamaani koiansaan, joka sisältää feromonia ja tarrapaperin joihin niiden kuuluisi jäädä nalkkiin, ei ole jäänyt yhtäkään. Vaatteissa ei myöskään ole reikiä. Mistä tässä voi olla kyse?

  Katso vastaus...

 • Riina
  Mikä tämä kimalainen on?

  Julkaistu: 4.07.17, Kategoria:

  Lattiallani möngersi eilen illalla outo iso ötökkä. Kimalainen se on, mutta se on kokonaan musta! Onko tämä joku mutaatio vai mikä?

  Katso vastaus...

 • Bencku Kukko
  Mikä kasvi, tulisiko hävittää?

  Julkaistu: 29.06.17, Kategoria:

  Pihallemme on ilmestynyt seuraavanlainen kasvi (miten, ei ole meille selvinnyt). Korkeus (kasvanut jo tänä vuonna n 1 m). Paksurunkoinen, tällä hetkellä n 3 cm halkaisijaltaan. Lehdet isohkot. Väritys selviää kuvasta.

  Kasvaa hyvin nopeasti ja näyttää tekevän alkuja ympärilleen vauhdilla. Jotenkin pelottaa, onko kyseessä jokin vieraslaji, joka on ilmestynyt jostain ja tulisi hävittää, ennenkuin valtaa koko piha-alueen.

  Katso vastaus...

 • Lehtikuusi

  Julkaistu: 29.06.17, Kategoria:

  Onko lehtikuusella lehdet vai neulaset?

  Katso vastaus...

 • Johanna Pollari
  Onko tämä lutikka?

  Julkaistu: 6.06.17, Kategoria:

  Löysin tämän ötökän huoneestani iltapäivästä 24.3. kiinnittyneenä mattoteippiin. Itselle tuli mieleen lutikka, vaikka en ole ihan varma, voiko lutikoilla olla noin pitkät tuntosarvet. Hyönteisen keskiruumis oli hieman musta/tummanruskea myös taskulampulla katsoessani. Ohessa kuva. Toivottavasti siitä pystyy sanomaan edes sen, että kyseessä ei ole lutikka.

  Kiitoksia paljon vastauksesta!

  Katso vastaus...

 • Minna Alantie
  Mikähän perhonen?

  Julkaistu: 5.06.17, Kategoria:

  Kuvasin 3.5.2017 liitekuvassa olevan perhosen. Kysyisinkin, että onko kyseessä mahdollisesti harmovillaselkä? Kuva on otettu Espoon Nöykkiössä rakennustyömaalla, jota ympäröi havupuuvoittoinen metsä.

  Katso vastaus...

 • Ilpo Sipilä
  Tuntematon mökkiasukas

  Julkaistu: 3.06.17, Kategoria:

  Kuvien mukainen näkymä mökille tullessa! On tullut sisään ilmanvaihtohormista savupiipun yläpäästä n. 4 m. Kaapin ovet oli teipattu lähtiessämme syksyllä. Kaapit ja laatikot avattu; myös kaikki pussit ja paketit; jauhot, riisiryynit, makaronit, sokerit, hapankorput,sipulikeitto ja suklaapatukat. Ulosteet siististi pesuhuoneen lattialla! Mikähän tuo otus on ollut? Olisin todella kiitollinen, jos saisin tuosta kävijästä tiedon :)

  Katso vastaus...

 • Pirjo Immonen
  Mikä hyönteinen

  Julkaistu: 2.06.17, Kategoria:

  En löytänyt kategoriaa mistä olisin voinut etsiä tätä. Mikä hyönteinen tämä on? Havainto tehty Klaukkalassa 14.4.2017.

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
yhteistyossa
Unesco