Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kysymysarkisto

 • Rauno Peltomaa
  Outo ötökkä rannassa

  Julkaistu: 30.08.19, Kategoria:

  Kuvasin 13.7.2019 tällaisen ötökän käydessäni taas Tampereen Rantaperkiön rannassa. Se on kaupunginosa, joka on Pyhäjärveen rajoittuvaa aluetta. Käyn siellä liki päivittäin kuvaamassa luontoa, ja kaikenlaista tapahtumaa kyseisellä alueella. Ja tämä sattui sitten eilen eteeni. Sain vain pari kuvaa siitä, ennen kuin se lensi pois. Mutta en onnistunut yhtäkkiseltään siitä löytämään netistäkään mitään tietoa. Se saattanee johtua siitä, että ei ole oikein käsitystä, mihin lajiin tämä kuuluisi. Se oli kooltaan n. 8 – 10 mm pitkä.

  Mainittakoon, että viime vuonna, eli 27.6.2018, kuvasin siellä samantapaisen lentävän, mutta sen väritys oli aikalailla erilainen. Mutta muuten oli kovasti tämän nyt kuvaamani näköinen. Laitan vertailun vuoksi siitä viimevuotisestakin kuvan. Ovatko kenties saman lajin edustajia nuo?

  Katso vastaus...

 • Kari Kuusrainen
  Perhonen

  Julkaistu: 29.08.19, Kategoria:

  Mikä laji kun on jo siipensä lentänyt rikki?

  Katso vastaus...

 • Alpo
  Mikä tämä on?

  Julkaistu: 28.08.19, Kategoria:

  Helsingissä tämmöinen kiusasi linja-autossa. Toinen vähän isompi ja kärsällä varustettu, mut muuten saman näkönen, pisti ja siitä tuli paljon isompi paukama, kuin hyttysistä yleensä. Punottaa ja selkeästi kipeä patti, mutta onneks antihistamiini auttoi pahimpaan hätään. Olis kiva tietää, et mikä toi on jos tässä vielä tarvii lääkäriin mennä. Kooltaan isompi oli noin 1,3 cm pitkä ja tää kuvan tyyppi noin 1 cm.

  Katso vastaus...

 • Joonas Kuokkanen
  Mikä hyönteinen olisi kyseessä

  Julkaistu: 18.07.19, Kategoria:

  Tällainen kullanvärinen, vajaan parin sentin mittainen hyönteinen kiipeili mökillä kaasupulloa pitkin. Ajankohta oli heinäkuun alku, lämmin alkuilta. Maantieteellinen sijainti on meren rannalla, Raaseporin rannikolla eteläisessä Suomessa. Hyönteinen näytti elävältä perholta, jolla oli ikäänkuin harja tai evä selkäpuolella. Sen kiiltävä, kullanvärinen väritys kiinnitti huomioni.

  Katso vastaus...

 • TeeHoo
  Mikä yökkönen

  Julkaistu: 16.07.19, Kategoria:

  Kysyisin yökkösen nimeä? Kuvasin Akaassa 10.7.2018.

  Katso vastaus...

 • Heike
  Tunnistusapua

  Julkaistu: 15.07.19, Kategoria:

  Löysin villiintynneestä pihasta liitteenä olevan kasvin enkä löydä mistään mistä on kyse. Osaatteko auttaa? Kasvi löytyi kesäkuun ensimmäisenä päivänä (2018) Lahden läheltä.

  Katso vastaus...

 • Hämähäkkikammoinen
  Hämähäkki

  Julkaistu: 12.07.19, Kategoria:

  En ole aiemmin tämän näköistä hämähäkkiä nähnyt, ennenkuin tämä ilmestyi vaatekaapin oveen. Mikä hämähäkki tämä on?

  Katso vastaus...

 • Petri Perälä
  Ampiainen ja kimalainen

  Julkaistu: 11.07.19, Kategoria:

  Kuinka tavallinen näky on, että ampiainen roikkuu lentävässä kimalaisessa? Olettaisin, ettei kimalaiselle käynyt tuossa hyvin.

  Paremmalla tuurilla ajoituksen kanssa tästä olisi saattanut tulla hyväkin kuva. Mielenkiintoinen kuriositeetti silti.

  Katso vastaus...

 • Helvi Timonen
  Mikä puu?

  Julkaistu: 11.07.19, Kategoria:

  Tämä kasvaa Otsolahden rannassa Espoossa. Lähes 10 m korkea (en osaa tarkasti arvioida).

  Katso vastaus...

 • Ritva-Liisa Turunen
  Mikä ihme tämä on?

  Julkaistu: 27.06.19, Kategoria:

  Tämmöinen löytyi kuivasta humalanvarresta Pyhäselän rannalta Liperissä (8/2018), mutta ei voi olla kuiva lehti, koska siinä on noita fosforisena hehkuvia pisteitä. Jonkun perhosen kotelo? Joku muu hyönteinen? Olisimme iloisia jos löytyisi joku nimi.

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco