Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kysymysarkisto: Hyönteiset

 • Kuva: Katri P.
  Mikä perhonen?

  Julkaistu: 17.05.11, Kategoria:

  Heinäkuussa 2010 näin takapihallani minulle tuntemattoman perhosen, josta sain otettua kuvankin. Yritin etsiä perhosen nimeä eri perhoskirjoista mutta tuloksetta. Ainoa hieman edes kyseistä perhosta muistuttava perhonen oli verkkoperhonen, mutta kyseessä ei kuitenkaan ollut tämä laji. Perhonen oli kooltaan kolme-neljä cm, pienempi kuitenkin kuin tavalliset päiväperhoset, kuten esimerkiksi nokkosperhonen.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jani Jalonen
  Kimalaisen patit

  Julkaistu: 17.05.11, Kategoria:

  Tapasin 21.4.2011 kotitaloni terassin kaiteella sangen masentuneen kimalaisen. Kiinnitin huomioni siihen, että se vaikutti “huohottavan”, eikä lähtenyt lentoon vaikka silitin sitä. Nappasin otuksesta muutaman kuvan, ja zoomatessani lähemmäs, huomasin sen kyljessä kummallisia patteja. Onkohan kyseessä jonkinlainen punkki- tai muu syöpäläisongelma?

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Elise
  Yökkönen

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä yökkönen tämä liitteessä esiintyvä on?

  Katso vastaus...

 • Vihreä perhonen

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä on täysin vihreä perhonen, jonka siipikärkien väli on n. 4,5 cm? Sen ylä- ja alasiivet niin ylä- kuin alapuolelta täysin lehtivihreät. Hentoja vaaleita raitakuvioita kahdessa kerroksessa erottuu siivistä. Myös sen vartalo on vihreä. Siipien muoto kuin päiväperhosilla esim kuin Apollo. Tavattu 12.7. Ruokolahdella.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Kimple
  Mikä iso yökkönen?

  Julkaistu: 10.11.10, Kategoria:

  Elokuussa olimme kaverin mökillä Virojoella lähellä itärajaa ja yöllä lenteli kuvan perhonen. Siipien kärkiväli oli ainakin 100 mm . En ole aiemmin vastaavan kokoista perhosta Suomessa nähnyt. Mikä mahtaa olla tämä perhonen, onko tullut rajantakaa vai kauempaakin?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Tom Rissanen
  Perhoskysymys

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Kuvasin 26.7.2010 oheisen perhosen Kirkkonummella. Netissä esitellyistä perhosista en löydä vastaavaa. Mikä laji on kyseessä? Silmämääräisesti siipien kärkiväli oli 50 mm.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Tuomas Turtola
  Miksi kuusi pudotti neulaset?

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Hämeessä, metsän reunassa olevan omakotitalon pihalla iso kuusi alkoi kellastua alaoksistaan kesäkuun loppupuolella. Vähitellen kellastuminen eteni ylöspäin ja neulaset tippuivat. Elokuussa jo lähes koko puu oli osittain tiputtanut neulasensa. Kuvassa 1 näkyy puu syyskuun 19. päivänä. Puun rungossa havaittiin pieniä reikiä kesäkuussa ja puun juurella purua, jonka voisi ajatella syntyneen kyseisten pienten reikien ”poraamisesta”. Kuvassa 2 näkyy kyseisiä reikiä kuvattuna syyskuussa ja kohta josta oletettavasti tikka on poistanut kuorta kaiketi jonkinlaisten toukkien esiin saamiseksi.

  Noin 15 metrin etäisyydellä kyseisestä isosta kuusesta on nuorempi kuusi, joka on myös alkanut oireilla siten, että oksien päät kellastuvat ja neulaset tippuvat. Kuvissa 3 ja 4 näkyy kyseinen nuorempi kuusi ja lähikuva sen oksasta.

  Nyt haluaisinkin kysyä seuraavaa:

  • mikä on aiheuttanut ongelman?
  • onko kuoren rei’illä yhteys ongelmaan?
  • liittyykö ongelmaan se, että kyseisten kuusien vierestä kaadettiin kesäkuussa kolme isoa kuusta (terveitä) ja klapit pinottiin nyt kuolevan puun juureen (houkutteliko esim. tuore puu jonkin tuhohyönteisen)?
  • voiko alkaneen ongelman etenemistä estää nuoren kuusen osalta?
  • siirtyykö (ja jos niin miten) kyseinen vaiva kuusesta toiseen (pihassa on lähietäisyydellä useita isoja kuusia)?
  • voiko vaiva siirtyä vieressä lähietäisyydellä olevaan isoon kuusikkoon?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Olli Pihlajamaa
  Kaskas?

  Julkaistu: 20.09.10, Kategoria:

  Onko tämä joku kaskas? Pystyykö tunnistamaan tarkemminkin?

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mäyrä asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Olen tänä kesänä havainnut Satakunnan Vampulassa sekä Sipoonkorvessakin , että jokin eläin on tonkinut maa-ampiaisenpesiä hajalle. Pesä on rikottu ja maa ympärillä tongittu levälleen. Ainakin sipoonkorvessa on mäyrän pesäkoloja läh. rinteessä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mikä omenapuun perhostoukka asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Huomasin Satakunnan Vampulassa, että pihapuussa useita omenia oli irronnut, mutta pysyivät puussa kyljet liimautuneina – lehden varassa! Liimana oli jotain töhnää, ja kiinnityskohdasta johti kulkureikä omenan sisään.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco