Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Yhteistyömme muun muassa Helsingin Yliopiston kanssa tarjoaa käyttöösi laajan asiantuntijaverkoston. Poimimme mielenkiintoisimmat kysymykset, ja haemme niihin vastaukset.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Ilpo Mannerkoski

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke

 • Kuvat: Anna E
  Mikä tuholaishyönteinen?

  Julkaistu: 9.10.12, Kategoria:

  Tällainen oli nakertanut kolon (käytävän) meidän uuden seinäpeilin kehykseen. Reiän koko oli 4-5mm, ötökän koko ampiaisen luokkaa. Mikä tämä oikein on, ja mistä tullut?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Tuula Kurkiharju
  Mikä toukka vai juotikas?

  Julkaistu: 9.10.12, Kategoria:

  Oleskeli Vuorilahdenlammen rannan kallionkolossa, mutta yritti lampeen päin. En löydä kuva haulla moista noin 10 cm pitkää oliota.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Jenni
  Mikä ötökkä keittiössä?

  Julkaistu: 25.09.12, Kategoria:

  Löysin keittiöstämme kuiva-ainekaapista inhottavan yllätyksen! Jauhopussi oli täynnä näitä inhottavia pikku ötököitä. Ne olivat niin pieniä, ettei niitä aluksi meinannut edes nähdä. Pelästyin tätä vierasta aloin tutkia tottakai paremmin muitakin kaappeja ja löysinkin näitä oikeastaan joka kaapista! Nyt olen heittänyt kaikki kuiva-aineet pois ja siivonnut huolellisesti. Myös Baygon-merkkistä tuotetta suihkutin kaappeihin ja pesin uudelleen.

  Itse kysymys kuitenkin on, mikä tämä ötökkä on kyseessä? Yritin sitä itse kuvien avulla tunnistaa ilman tulosta. Kyse on tosiaan todella pienestä ötökästä (1-2mm). Olenko toiminut oikein vai pitääkö paikalle kutsua ammattilaiset karkottamaan se kodistani?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mirja Huttunen
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 28.08.12, Kategoria:

  Mikähän ötökkä mahtaa olla kyseissä, pituutta oli n. 5-6cm. Paikka Vieremän kunta, Salahmin kylä.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
Tutustu LuontoPortin sisustusosioon

yhteistyossa
Suomen Vapaa-ajankalastajien keskujärjestö Unesco