Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Yhteistyömme muun muassa Helsingin Yliopiston kanssa tarjoaa käyttöösi laajan asiantuntijaverkoston. Poimimme mielenkiintoisimmat kysymykset, ja haemme niihin vastaukset.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Jarkko Korhonen

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

 • Seppo Muhonen
  Mikähän sieni

  Julkaistu: 21.04.17, Kategoria:

  Kuvasin sienen 20.3.2017. Vantaalla, Petikon Luontovirkistysalueella. Sieni oli avannut väylän itselleen jäätikön läpi polulla, mikä oli kävelijöiden ja maastopyöräilijöiden painamaa.

  Katso vastaus...

 • Eila Toivonen
  Pampuloita

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Mitähän nämä ovat?

  Näitä löytyi maan sisästä, kun teimme viime keväänä uutta rhodopenkkiä metsään Keski-Suomessa. Tämän paikan vieressä ei ole kasvanut kuin pari suurta kuusta ja koivua, muutamia katajia ja leppiä. Kaiken lisäksi maa on hyvin kivistä.

  Katso vastaus...

 • Markku Naumanen
  Karvainen helttasieni

  Julkaistu: 24.10.16, Kategoria:

  Kuvasin sienen 90 luvun lopulla. Luultavasti kuusen kannolta. Suurin lakki on n.4cm.Jätin sienen kasvamaan, kävin viikon päästä uudestaan mutta mitään ei ollut tapahtunut, sieni oli aivan samankokoinen. Lakissa on tummia karvatupsuja. Heltat olivat lilan ja violetin sävyiset. En ole vastaavaa nähnyt missään julkaisuissa enkä myöskään luonnossa. Mikähän tämä on?

  Katso vastaus...

 • Helena Fräulin
  Kääpä?

  Julkaistu: 6.10.16, Kategoria:

  Mikä tämä kuvan kasvannainen on? Löytyi kesällä Hossasta. Se kasvaa koivun kyljestä, kuin suuri valkoinen pisara. Onko se kääpä?

  Katso vastaus...

 • Marjanne Hämäläinen
  Sienet?

  Julkaistu: 6.10.16, Kategoria:

  Mitä kummajaisia ovat nämä “sienet”. Vasemmalla nuoret yksilöt, oikeat värit ovat nuorilla melko valkoinen ja puolukan punaiset läiskät. Ylhäällä oikealla vanhempi yksilö, todellinen väri vaalean ruskea / tummanruskea eri sävyissä ja voimakkaasti rengasmaisia… Uloin reuna kaikissa keskenkasvuisissakin oli tuo valkoinen. Alhaalla oikealla vanha sieni, siinnä samanlaisia “tikkuja” riippuu alas kuin orakkailla. Sienien löytöpaikalla oli useita kaiken ikäisiä, jotenka pystyin hahmottamaan sienien elämänkaarta… Kasvualusta, rahkasammal ja metsä kuusivaltainen.

  Innolla odotan vastaustanne…

  Katso vastaus...

 • Jyri Pöllänen
  Mikähän sieni

  Julkaistu: 5.10.16, Kategoria:

  Sieni kasvaa tuoreen pihakoivun rungolla n. 2,5 metrin korkeudessa. Kuva otettu Toivakan Kankaisissa omakotitalon pihassa 14.9.2016 klo 16.30.

  Katso vastaus...

 • Anne Mäkinen
  Mikä sieni

  Julkaistu: 2.09.16, Kategoria:

  Mikä sieni kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Jouko Repo
  Akansienikö

  Julkaistu: 25.08.16, Kategoria:

  Kasvupaikka, kuusen karike, sekä kekomuurahaispesä. Nuori kuusimetsä. Vanha yksilö ( maatunut ) oli kovin suomuinen. Itiöt aika vaaleat. Näitä oli runsaasti ja alueella on myös kiitettävästi ukonsientä.

  Katso vastaus...

 • Tommi Lehtonen
  Kadoneet sienet

  Julkaistu: 22.08.16, Kategoria:

  Ohessa muutama kuva sienistä, jotka katosivat yllättäen. Edellisenä päivänä kasvusto oli melko suuri, ja seuraavana aamuna kaikki sienet tipotiessään? Mikä sieni ja mikä mahtoi syödä tai kerätä ne?

  Ohessa kuvia ennen ja jälkeen..

  Katso vastaus...

 • Anne
  Osterivinokasko?

  Julkaistu: 17.08.16, Kategoria:

  Uskaltaako nämä laittaa suoraan pannulle, kasvaa pihassa kaadetun haavan tai lepän rungossa, onko osterivinokas? Jo toinen “sato” tänä kesänä, ensimmäinen heinäkuussa, ja nyt elokuussa.

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
yhteistyossa
Unesco