Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Yhteistyömme muun muassa Helsingin Yliopiston kanssa tarjoaa käyttöösi laajan asiantuntijaverkoston. Poimimme mielenkiintoisimmat kysymykset, ja haemme niihin vastaukset.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto: Kasvitiede

 • Sami Huotilainen
  Sinivuokko?

  Julkaistu: 26.04.17, Kategoria:

  Tällainen erikoisuus kasvaa pihalla muiden sinivuokkojen joukossa. Onko tämä joku albiino vai joku muu erikoisuus?

  Katso vastaus...

 • Sirpa
  Itiöpesäkkeitä?

  Julkaistu: 16.03.17, Kategoria:

  Näin elokuussa lähes umpeen kasvaneen lahden rannassa tällaisia mustia ikään kuin nuppineulan päitä rahkasammalikossa. Ovatko nuo jotain itiöpesäkkeitä vai mitä? En ole niitä aikaisempina vuosina havainnut, ovat ihan hyvin voineet olla edelliskesänäkin. Kun kuljeskelin uudelleen syyskuussa samalla paikalla, noita mustia nappuloita ei enää ollut.

  Katso vastaus...

 • Tuomo Turkia
  Kasvi

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Mikä mahtaa olla tämä hieno kasvi? Lehdet ovat pehmeät ja samettimaiset, kasvupaikkana oli hiekkakuopan reunama?

  Katso vastaus...

 • Juho Peltola
  Mikä tauti

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Kasvejamme vie hiljalleen jokin tauti. Lehtiin alkaa ilmestymään kuvan näköisiä laikkuja. Lehdet kuolevat, mutta varsi ei ainakaan vielä ole kuollut. Osaan ruukkujen mullan pintaan on tullut harsomaista hometta? Onko kyseessä ravintojen pintaannousu. Kastelemme kasvit kerran viikossa. Lisäravintoa emme ole antaneet. Toisinaan suihkuttelemme suihkepullolla hennot huonepölyt pois lehtien päältä. Toiseen huoneista, jossa kasvit ovat takaseinällä, pääsee valo suoraan. Toisessa huoneessa on isot ikkunat joissa on valoa suodattavat vaaleat verhot. Osaatteko sanoa mikä tauti on kyseessä ja miten tätä voisi hoitaa tai ehkäistä.

  Katso vastaus...

 • Laura
  Lajin tunnistaminen

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Haluaisin tietää mikä kuvissa kasvavan kukkivan monivuotisen pensaan nimi on. Kasvi on noin polvenkorkuinen pensasmainen eikä kovin tiiviskasvuinen. Siinä on kiiltävähköt laakerinlehtiä muistuttavat lehdet jotka putoavat syksyllä, lehtien lähtemisen jälkeen vihreät nuput punertuvat ja aukeavat (kuvattu 29.10 Espoossa), kukat ovat jämäkät ja hehkuvan pinkit, sisällä on 2-3 kpl kirkkaan oranssia marjaa/siementä. Kasvi kasvaa kostealla ojanpientareella. Onko kasvi myrkyllinen?

  Katso vastaus...

 • Liisa Martiskainen
  Valkolehdokki

  Julkaistu: 3.11.16, Kategoria:

  Voiko valkolehdokki olla eri kasvupaikoilla erinäköinen? Vai onko jälkimmäisessä kuvassa ollenkaan valkolehdokki?

  Katso vastaus...

 • Heli Salokanto
  Mikä kasvi

  Julkaistu: 3.11.16, Kategoria:

  Elokuun lopulla huomasin ruusupensaiden alla matalan, hieman ruusukemaisesti kasvavan kasvin, jolla on suuret (n.10 cm)pyöreät/soikeat lehdet, jotka ovat voimakkaan nukkakarvoituksen peitossa. Lehden sävy on hieman sinivihreä, kukkaa tai minkäänlaista vartta ei ollut näkyvissä. Mikähän kasvi tämä voi olla?

  Katso vastaus...

 • Syreenin myrkyllisyys

  Julkaistu: 3.11.16, Kategoria:

  Onko syreenin puuosa myrkytön? Haluaisin valmistaa syreenistä puisia leikkuulautoja sekä erilaisia ruuan valmistukseen liittyviä esineitä.

  Katso vastaus...

 • Irmeli Heinäaho
  Kysymys luonnosta

  Julkaistu: 2.11.16, Kategoria:

  Kotini lähellä kasvaa metsässä puu, jonka sisään on kasvanut jokin toinen kapeampi puu. Kuvista näkyy tarkemmin miten kasvaa. Kuvat on otettu muutama viikko sitten. Itselle tulee mieleen muratti, joka loisii puussa, mutta eihän täällä kasva muratteja ja tämä yksilö on kasvanut kiinni puun sisään. Mikäköhän ilmiö on kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kurt Ristniemi
  Mikä jalopähkinä?

  Julkaistu: 2.11.16, Kategoria:

  Jalopähkinöitä kyllä (ja yksi hevoskastanja), mutta mitä jalopähkinöitä?

  Mikäli ymmärrän, pähkinät tunnistetaan harjanteistaan. Mistään vain ei tunnu löytyvän tunnistusohjetta.

  Pähkinät on poimittu maasta syys-lokakuun vaihteessa Keravalla, Savion rautatieaseman alikulun länsipään pohjoisreunan penkereessä (ts. etelärinteessä) kasvavien puiden alta.

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
yhteistyossa
Unesco