Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Per-Olof Wickman

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

 • Lauri Lappi
  Perhonen

  Julkaistu: 26.01.18, Kategoria:

  Hei Luontoporttilaiset! Vuosi 2017 meni ja vuosi 2018 on vasta alussa. Kuvaushommat pyörii vinhasti päässä, mutta en ole saanut mitään vielä aikaiseksi. Löytyi jännännäköinen perhosen kuva. Olisikohan jokin yöperhonen. Kuva on otettu elokuussa. Sen taival oli päättynyt meidän mökin verannan pöydälle, mistä sen kuvasin.

  Katso vastaus...

 • Tuholainenko
  Mikähän ötökkä sisätiloissa?

  Julkaistu: 25.01.18, Kategoria:

  Eteisen lattialla käveli tämmöinen ötökkä. En löytänyt vastaavaa kuvaa netistä. Hyvä tunniste on tuo pään ja selän välissä oleva v:n muotoinen musta alue. Ötökkä kokeili siipiään, kun pyristeli oikein päin, kun meni kumolleen. Teki muutaman sentin lentoja/hyppyjä siis.

  Mikähän on? On lasipurkissa nyt.

  Katso vastaus...

 • Henna Lundenius
  Mikä sudenkorento

  Julkaistu: 24.01.18, Kategoria:

  Haluaisin kysyä, mikä sudenkorento on kyseessä? Kuva on otettu elokuussa juuri ennen auringonnousua.

  Katso vastaus...

 • Jenna
  Mikä ötökkä sisällä?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Meillä ilmestyi kodinhoitohuoneeseen tälläisiä ötököitä. Kodinhoitohuoneessa säilytetään polttopuita ja epäilemme, että ovat tulleet niiden mukana. Ensin näin yhden lentämässä khh:ssa ja seuraavana päivänä niitä oli 15kpl kiipeilemässä khh:n ulkooven lasissa ja sen läheisyydessä. Nyt kuitenkin niitä on ilmestynyt myös keittiön kattoon kävelemään. Jännä elukka, kun ensin sitä ei näy ollenkaan, mutta sitten yhtäkkiä se onkin katossa. Ohessa kaksi kuvaa kyseisestä elukasta.

  Osaatteko kertoa, mikä ötökkä? Miten pääsen eroon? Tekeekö tuhoa? Vaatiiko toimenpiteitä?

  Katso vastaus...

 • Kristiina Grönlund
  Ötökkä talon seinälaudoituksessa

  Julkaistu: 18.01.18, Kategoria:

  Olisin kysynyt, mikä on tälläinen ötökkä, joka on lähes läpikuultava ja vain n 1 mm mittainen. Näitä vilistää useita Espoossa paritalomme terassilla seinälaudoituksessa, mutta myös muilla pinnoilla erityisesti puuosissa, mutta myös kerääntyy esim. vaikkapa astian/purkin alle jos on pidempään pöydällä. Niitä on näkynyt välillä myös terassituolien pehmusteissa.

  Onko haitallinen ja miten kannattaisi hävittää? Niitä on runsaasti, ja tuntuu riittävän aina vain lisää, vaikka olen jo nitistänyt niitä päivittäin jo viikon verran.

  Katso vastaus...

 • Elina
  Apua hyönteisten tunnistamiseen

  Julkaistu: 17.01.18, Kategoria:

  Kaipaisin apua hyönteisen tunnistuksessa. Liitteenä kuva hyönteisestä sekä kuva toukasta, johon törmäsin samaan aikaan. Kuvat ovat vähän huonoja, koska ne on puhelimella otettu. Molemmat olivat lattialle jääneen hupparin laskoksissa makuuhuoneessani. Löysin ne iltapäivällä kun siivosin. Minua on muutamana yönä purtu jalkaan ja ajattelin ensin, että asunnossani on luteita, mutta sitten löysin tämän. Onkohan tämä jokin, joka voisi selittää puremat?

  Katso vastaus...

 • nimim. munia katossa
  Minkä eläimen munia ja toukkia?

  Julkaistu: 17.01.18, Kategoria:

  Hei, meille ilmestyi kattoon mustia 2-4cm pitkiä “viivoja”. Luulimme että katosta oli irronnut maalia, joten emme reagoineet asiaan. Noin viikon kuluttua viivat alkoivat leviämään ja huomasimme että katossa olikin jonkin ötökän munia ja toukkia (liitteenä kuva). Toukkien pituus oli 2-3 mm. Mikähän eläin on kyseessä?

  Meillä oli yhtenä yönä todella iso yökkönen talossa sisällä, liittyvätköhän munat siihen?

  Katso vastaus...

 • Mervi Koskela
  Hyönteinen

  Julkaistu: 16.01.18, Kategoria:

  Tällaisia siivekkäitä, noin 1 cm:n mittaisia hyönteisiä on löytynyt viime aikoina silloin tällöin kuolleena erään tietyn huoneemme lattialta. Lähistöllä on tuloilmaventtiili, joten kenties ovat tulleet sieltä. Osaatteko sanoa, mikä hyönteinen on kyseessä ja miksi ne mahtavat päätyä kuolleena sisätiloihin?

  Katso vastaus...

 • Eino Hämäläinen
  Mitä yökkösiä nämä ovat?

  Julkaistu: 16.01.18, Kategoria:

  Mitä yökkösiä on kuvissa?

  Katso vastaus...

 • Juhani Sireeni
  Liekkö pistiäinen?

  Julkaistu: 15.01.18, Kategoria:

  Kesäkuun puolivälissä 2017 kuvasin oheisen hyönteisen. Hyönteinen näyttäisi pistiäiseltä, mutta en ole löytänyt kirjallisuudesta, enkä teidän ja netin sivuilta vastaavanlaista hyönteiskuvaa. Kuvauspaikka oli järven rannalla Janakkalan Vähikkälässä. Mikä hyönteinen oheinen lienee?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco