Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Yhteistyömme muun muassa Helsingin Yliopiston kanssa tarjoaa käyttöösi laajan asiantuntijaverkoston. Poimimme mielenkiintoisimmat kysymykset, ja haemme niihin vastaukset.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Luontoportti-tiimi

LuontoPortin tuotantoryhmä vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

 • Ilkka Mustonen
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 31.05.17, Kategoria:

  Hei, tätä sientä en löydä aineistostanne. Voitteko auttaa? Kuva otettu 4.4. Saarenmaalla.

  Katso vastaus...

 • Juho Danska
  Levä tai lima

  Julkaistu: 27.04.17, Kategoria:

  Mikä mahtaisi olla pienessä lähdepohjaisessa lammessa kasvava levä/lima? Usein kesän aikana kertyy ns. palloiksi ja kiinnittyy kaikkiin vesikasveihin. Tökötti kuivuu hyvin hitaasti nostettaessa esim. rantakiven päälle ja on käsissä täysin kitkatonta ja hajutonta sekä aina vihreää?

  Katso vastaus...

 • Sami Huotilainen
  Sinivuokko?

  Julkaistu: 26.04.17, Kategoria:

  Tällainen erikoisuus kasvaa pihalla muiden sinivuokkojen joukossa. Onko tämä joku albiino vai joku muu erikoisuus?

  Katso vastaus...

 • Kaisa Hämäläinen
  Viiksitimali Kuopiossa

  Julkaistu: 6.04.17, Kategoria:

  Nyt olisi varmaan aika tarkistaa levinnäisyyskartta viiksitimalin osalta; tänä talvena yksi pariskunta on majaillut Kuopiossa jo monta viikkoa, saapa kuulua, tuleeko pesimishavaintoja. Ihmeen peloton lintu on, täällä kun ei tiettävästi ole ollut kyseisiä lintuja, niin kiinnostus niitten tarkkailua ja kuvausta kohtaan on ollut valtaisaa. Aivan Kuopion sataman tuntumassa pienen saaren ruovikossa on tosiaan asustellut, epäilen, ettei pesimisestä kyllä samassa paikassa tule mitään, nimittäin lokit ovat olleet perinteisesti saaren valtaajia kesäisin, joten lähtö on edessä… Ellei siedä hirveää mekkalaa, taitaa olla muutoinkin riskialtista yrittää siihen jäädä, lokit ovat kai pesärosvoja.

  Katsoin esiintymiskarttaanne, jossa ei ollut yhtään täppää sisä-Suomessa. Voi olla, että olette saaneet jo havainnoista useitakin yhteydenottoja täältä päin Suomea.

  Ihmetystä on herättänyt parvilinnun käyttäytyminen omassa pihassani; tilhi on majoittunut moneksi päiväksi naapurin vaahteran kupeeseen ja häätää ärhäkästi pois toiset saman lajin yksilöt. Ihmettelin ensin, mitä se siltä luulee syövänsä, kunnes kuvia otettuani selvisi, että todennäköisesti vaahterakin on puu, josta mahlaa virtaa. Kuvissa näkyi märkiä valumaraitoja, joten siitä lie kyse. Tänä aamuna ensimmäisen kerran ei häätänyt toisia pois, kuten aiempina päivinä.

  Yksittäinen peippohavaintokin tuli viime viikolla, samoin pikkuvarpunen. Oheisena vielä kuvaa timalista ja tilhestä.

  Aurinkoisia päiviä sinne!

  Katso vastaus...

 • Sirpa
  Itiöpesäkkeitä?

  Julkaistu: 16.03.17, Kategoria:

  Näin elokuussa lähes umpeen kasvaneen lahden rannassa tällaisia mustia ikään kuin nuppineulan päitä rahkasammalikossa. Ovatko nuo jotain itiöpesäkkeitä vai mitä? En ole niitä aikaisempina vuosina havainnut, ovat ihan hyvin voineet olla edelliskesänäkin. Kun kuljeskelin uudelleen syyskuussa samalla paikalla, noita mustia nappuloita ei enää ollut.

  Katso vastaus...

 • Tuomo Turkia
  Kasvi

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Mikä mahtaa olla tämä hieno kasvi? Lehdet ovat pehmeät ja samettimaiset, kasvupaikkana oli hiekkakuopan reunama?

  Katso vastaus...

 • Juho Peltola
  Mikä tauti

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Kasvejamme vie hiljalleen jokin tauti. Lehtiin alkaa ilmestymään kuvan näköisiä laikkuja. Lehdet kuolevat, mutta varsi ei ainakaan vielä ole kuollut. Osaan ruukkujen mullan pintaan on tullut harsomaista hometta? Onko kyseessä ravintojen pintaannousu. Kastelemme kasvit kerran viikossa. Lisäravintoa emme ole antaneet. Toisinaan suihkuttelemme suihkepullolla hennot huonepölyt pois lehtien päältä. Toiseen huoneista, jossa kasvit ovat takaseinällä, pääsee valo suoraan. Toisessa huoneessa on isot ikkunat joissa on valoa suodattavat vaaleat verhot. Osaatteko sanoa mikä tauti on kyseessä ja miten tätä voisi hoitaa tai ehkäistä.

  Katso vastaus...

 • Laura
  Lajin tunnistaminen

  Julkaistu: 27.02.17, Kategoria:

  Haluaisin tietää mikä kuvissa kasvavan kukkivan monivuotisen pensaan nimi on. Kasvi on noin polvenkorkuinen pensasmainen eikä kovin tiiviskasvuinen. Siinä on kiiltävähköt laakerinlehtiä muistuttavat lehdet jotka putoavat syksyllä, lehtien lähtemisen jälkeen vihreät nuput punertuvat ja aukeavat (kuvattu 29.10 Espoossa), kukat ovat jämäkät ja hehkuvan pinkit, sisällä on 2-3 kpl kirkkaan oranssia marjaa/siementä. Kasvi kasvaa kostealla ojanpientareella. Onko kasvi myrkyllinen?

  Katso vastaus...

 • Liisa Martiskainen
  Valkolehdokki

  Julkaistu: 3.11.16, Kategoria:

  Voiko valkolehdokki olla eri kasvupaikoilla erinäköinen? Vai onko jälkimmäisessä kuvassa ollenkaan valkolehdokki?

  Katso vastaus...

 • Heli Salokanto
  Mikä kasvi

  Julkaistu: 3.11.16, Kategoria:

  Elokuun lopulla huomasin ruusupensaiden alla matalan, hieman ruusukemaisesti kasvavan kasvin, jolla on suuret (n.10 cm)pyöreät/soikeat lehdet, jotka ovat voimakkaan nukkakarvoituksen peitossa. Lehden sävy on hieman sinivihreä, kukkaa tai minkäänlaista vartta ei ollut näkyvissä. Mikähän kasvi tämä voi olla?

  Katso vastaus...

| vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
yhteistyossa
Unesco