Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto

 • Kuva: Mikko
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 29.09.11, Kategoria:

  Järvenrantaniityllä Tampereella elokuussa. Mikä laji? Nuori?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Ritva Jokila
  Outo sieni

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Meillä kasvaa tällaista sientä ympäri tonttia. Se on aika rapsakka ja tuoksu on aika pähkinäinen, miellyttävä. Olen usein luullut, että siilihän se siinä. Eli pienehkön siilen kokoiseksi kasvavat. Olen turhaan yrtttänyt sienikirjoista hakea ja olisi kiva tietää, että mikä sieni on kyseessä. Meidän tontilla kasvaa pääasiassa havupuita.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Elina Kannari
  Kysymys sienistä

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Mitä ovat nämä hyvin erikoiset sienet, joihin törmäsin ollessani sienimetsällä Lounais-Suomessa, Perniössa. Sienet olivat nousseet rahkasammaleisesta kosteasta maaperästä. Pisimmät kuvan sienistä olivat noin 30-35cm pitkiä. Todella hienoja metsän kaunistuksia!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Chrisse
  Mikä kasvi?

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Ostin yli 100-vuotiaan talon ja nyt olen harventanut viidakoitunutta tonttia ja lupiineja repiessäni tuli esiin tällainen kasvi. Näyttää siltä, että olisi istutettu joskus. 5 kpl löysin ja ne ovat aurinkoisella paikalla, sellaisessa savipitoisessa maassa.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Marja Lampela
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 28.09.11, Kategoria:

  Eurajoen vanhoilla hiekkakuopilla kasvaa kolme tälläistä sientä, mikä laji mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Lars Winberg
  Härkki?

  Julkaistu: 27.09.11, Kategoria:

  Näitä oli runsaasti kukassa vielä tänään 25.9. Herttoniemenrannan rantakalliolla. Ajattelin ensin että ilman muuta on nurmihärkki, mutta lähemmin katsoessani en ollut ollenkaan varma. Karvoitus puuttuu ja lehtien muoto ei täsmää. Ketohärkissä taas olisi selvästi isommat kukat. Muita ei täällä päin juuri pitäisi olla. Otin makro-objektiivilla muutaman kuvan kotona. Itse kukasta on vain paikan päällä otettu normaaliobjektiivilla kun kukka oli rupsahtanut kotiin tullessa (niitä oli niin runsaasti että otin vapauden poimia yhden mukaani).

  Katso vastaus...

 • Kuva: Juha Ristola
  Minkä perhosen toukka?

  Julkaistu: 21.09.11, Kategoria:

  Tämmöinen kulkija löytyi pihaltani Oulussa 16.8.2011. Osaisitteko kertoa hänestä enemmän?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Maija Huoponen
  Tryffeli vai maahikas?

  Julkaistu: 21.09.11, Kategoria:

  Löysimme kuvan “pampuloita” kompostia kuokkiessamme. Vitsailimme tryffelilöydöstä, vaikka meillä ei ollut tietoakaan tryffelien ulkonäöstä. Nettikuvien perusteella nämä todentotta muistuttavat enemmän tryffeliä kuin maahikasta, mutta näiden haju on hyvin mieto, kun taas tryffelien sanotaan tuoksuvan voimakkaasti. Nämä tuoksuvat vain mullalle tai miedosti homejuustolle. Uskaltauduimme maistamaan pienen palan raakaa pompulaa (olemme vielä hengissä :) ) ja maku muistuttaa pähkinää… ei mitenkään erikoinen tai vahva maku. Mitä mahdoimme löytää? Kuvassa olevan kolikon edessä on kuvattuna halkaistu pompula. Se on sisältä liilahtavan ruskea. Kompostimme sijaitsee metsäisessä pihapiirissä, jossa kasvaa kuusia, mäntyjä ja koivuja. Kompostiin on kompostoitu lehtipuiden lehtiä ja puutarhajätettä useiden vuosien ajan.

  Katso vastaus...

 • Harakankello, Campanula patula. Kuva: Jouko Lehmuskallio
  Mistä kukat saavat värinsä?

  Julkaistu: 20.09.11, Kategoria:

  On olemassa erittäin kauniin värisiä kukkia joiden väreistä haluaisin tietää seuraavaa. Mistä kukat saavat kauniin värinsä? Kun kaikki kukat ovat erivärisiä. Kysyy ihmettelijä.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Kirsi Tuominen
  Orrainpolun ilmestys

  Julkaistu: 20.09.11, Kategoria:

  Olin vaellusreitillä Savitaipaleella Orrainpolulla 30.7. Vastaan tuli polun vieressä rykelmä omituisen näköisiä kasveja tai sieniä. Niitä oli yhteensä noin kymmenkunta, ehkä hiukan vähemmän. Otin yhden maasta. Se oli kovaa materiaalia. “Jalan” väritys oli oranssi. “Lakki” oli rypyliäinen, väriltään vaalean oranssi. Osaisiko joku kertoa, mikä tämä ihmeellisen näköinen ilmestys oikein on?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco