Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin kesällä!

Kysymysarkisto

 • Kuva: Sirpa
  Outo kasvi Savossa

  Julkaistu: 26.10.11, Kategoria:

  Tämä kasvi kasvaa autiokaupan pihapiirissä Pohjois-Savossa. Olen tavannut kasvin kyseisellä metsittyneellä pihalla yli 30 vuotta. Muualla en ole sitä nähnyt. Tänä syksynä ensimmäistä kertaa näin sen kukassa. Kasvi tukeutuu vanhaan lautaseinään (ei imukärhiä, ei kierry, vaan tavallaan vain tukeutuu seinään). Se on yli 2-metrinen.

  Kasvi on hyvin hitaasti levittäytynyt metsittyvään pihaan pieninä n. 20-senttisinä varpumaisina kasvustoina muutama metri seinästä poispäin ja nyt myös kasvaa läheiseen kuusen runkoon tukeutuen ylöspäin. Lehdet muistuttavat rosmariinin lehtiä ja koko ehkä vähän pienempi ja hennonpi, kuin rosmariinilla. Kukka ei ole todellakaan rosmariinia muistuttava. Kukka riippuu ohuen varren varassa kuin karpalossa. Kukkia olen löytänyt vain tänä vuonna myöhään syksyllä. Näyttää hakevan varjoa. Ristinmuotoisia terälehtiä tai verholehtiä 4 kpl. Väri kauniin vaalea pinkki yläpuolella, alapuoli vaaleampi. Kukinnon keskellä oli vähän kovahko oranssinpunainen, emi vai mikä lieneekään. Kukinnon läpimitta n. 1 cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Annakaisa Lahti
  Mikä saarni tekee hedelmiä?

  Julkaistu: 25.10.11, Kategoria:

  Hei, pihalla meren rannassa Sipoossa kasvaa suuri saarnipuu. Puu on vanha ja ehkä tuotu ulkomailta, tarkempaa tietoa suvulla ei ole muistissa. Ensimmäistä kertaa ilmeisesti vuosikymmeniin siihen on tullut hedelmiä n. 6 cm pitkiä soikeita, joiden sisällä on kivi. Saman tyyppinen kuin persikankivi. En mistään löydä mikä lajike voisi olla kysessä. Lehtiä ei nyt ole tallessa, hedelmiä on muutamia kymmeniä kerättynä. Olisikin mukava saada tietää mikä saarni on kyseessä ja mitä hedelmillä voi tehdä, miten ne saisi itämään? Mikähän on saanut puun nyt tekemään hedelmiään? Ohessa liitteenä kuvat hedelmästä ja sen sisällä olevasta siemenestä.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Reino Tuominen
  Punalehtinen puolukka

  Julkaistu: 25.10.11, Kategoria:

  Olin heinä-elokuun vaihteessa lapissa enontekiössä. Pallaksen ja Palojärven maastosa kulkiessa törmäsin pieneen ihan punaiseen kasviin. Muutama vihreä alalehti vaikutti puolukan lehdiltä. Sitten kasvu oli vaihtunut ihan punaiseksi ja isoimmiksi kuin turvonneiksi. Mikä kasvi tai mikä luonnon oikku.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Rauno Tarkia
  Riskilän kuolema

  Julkaistu: 25.10.11, Kategoria:

  Kuva on otettu elokuussa Utössä. Lintu vaikutti ensin kuolleelta, mutta meni sitten veteen, jossa kuoli noin 5 min näytelmän jälkeen.

  Mitä tässä oikein tapahtuu? Tekikö riskilä itsarin?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Hanski
  Kasvin lehdet askarruttavat

  Julkaistu: 18.10.11, Kategoria:

  Mikä kasvi? En saa noita lehtiä sopimaan mihinkään tuntemaani.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Pentti Viitanen
  Tuntematon kasvi

  Julkaistu: 13.10.11, Kategoria:

  Hirvimetsällä ollessa huomio kiinnittyi tähän kasviin, lähinnä sen kokoon. Mikähän mahtaa olla? Kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla Pulkkilassa, heinikkoinen traktoriura/penkkatie.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Kaija Plit
  Piispanhiippa?

  Julkaistu: 12.10.11, Kategoria:

  Löysin tällaisen korvasientä muistuttavan sienen viime viikonloppuna Pohjois-Karjalasta. Ilmeisesti ei piispanhiippa, kun jalka on ruskea? Ei huhtasienikään, kai?Mikä siis?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Seppo Laakso
  Tuntematon sieni puistossa

  Julkaistu: 11.10.11, Kategoria:

  Tämän sienen löysimme tammen juurelta Espoon Träskendan puistosta. Mikähän sieni mahtaa olla kyseessä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Kimmo
  Mikähän perhonen?

  Julkaistu: 11.10.11, Kategoria:

  27. heinäkuuta kuvasin oheisen perhosen. Alempi siipipari oli tasaisen ruosteenruskea. Pituutta perhosella tulitikun verran. Mikähän siivekäs oli kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Jani Säkäjärvi
  Outo kasvi pihamaalla

  Julkaistu: 4.10.11, Kategoria:

  Tämmöinen outo kasvi ilmestyi kasvamaan kesällä pihallemme, mikähän mahtaa olla, tuttavapiirimme ei ole tunnistanut sitä, kasvi alkoi kasvaa vanhan metsän reunaan johon rakensimme talon ja maata on kaivettu ja käännelty, taimia on muutama pitkin pihaa, mutta yksi yksilö on kasvanut jo n. kahden metrin mittaiseksi.

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco