Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto

 • Kuva: Nimim. Jope
  Vesilinnun tunnistus

  Julkaistu: 17.05.11, Kategoria:

  En ole tunnistanut kuvan lintua. Osaako joku auttaa?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jani Jalonen
  Kimalaisen patit

  Julkaistu: 17.05.11, Kategoria:

  Tapasin 21.4.2011 kotitaloni terassin kaiteella sangen masentuneen kimalaisen. Kiinnitin huomioni siihen, että se vaikutti “huohottavan”, eikä lähtenyt lentoon vaikka silitin sitä. Nappasin otuksesta muutaman kuvan, ja zoomatessani lähemmäs, huomasin sen kyljessä kummallisia patteja. Onkohan kyseessä jonkinlainen punkki- tai muu syöpäläisongelma?

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Elise
  Yökkönen

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä yökkönen tämä liitteessä esiintyvä on?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Sirkka Norvapalo
  Mikä lintu ruokailemassa

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä lintu kävi illan suussa lintulaudan alla ruokailemassa? Liitteenä kuva, jonka ehdin napata pikkasen rajattuna. Päälakuainen ensin näytti valkoiselta, mutta olikin kirkkaan keltainen, rinnan alus vaalea kellertävä, pyrstön päällinen ruskea, muuten tintin kokoinen. Rohkea, ei pelännyt koiraakaan, lensi vain kirsikkapuun oksalle parin metrin päähän.

  Katso vastaus...

 • Vihreä perhonen

  Julkaistu: 12.04.11, Kategoria:

  Mikä on täysin vihreä perhonen, jonka siipikärkien väli on n. 4,5 cm? Sen ylä- ja alasiivet niin ylä- kuin alapuolelta täysin lehtivihreät. Hentoja vaaleita raitakuvioita kahdessa kerroksessa erottuu siivistä. Myös sen vartalo on vihreä. Siipien muoto kuin päiväperhosilla esim kuin Apollo. Tavattu 12.7. Ruokolahdella.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Pekka Kilpeläinen
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 3.03.11, Kategoria:

  Tänään 12.2.2011 lintulaudallemme ilmestyi lintulaji, jota en pystynyt tunnistamaan. Oheistan muutaman kuvan kohteesta. Olisin iloinen, jos ko. linnulle löytyisi nimi.

  Katso vastaus...

 • Närhi ja punakoison marjat

  Julkaistu: 5.01.11, Kategoria:

  Syöttelen tiaisille auringonkukan siemeniä ja maapähkinöitä lintulaudalla. Ruokailijat pudottelevat siemeniä maahan, josta olen antanut närhien niitä syödä.

  Yksi närhistä ryhtyi syömään punakoison marjoja läheisestä kasvista. Se otti arviolta kymmenkunta marjaa. Muistan lukeneeni, että lääkekasvina tunnettu punakoiso on niin myrkyllinen, että jo yksi marja voi tappaa koiran. Onko närhen ruoansulatus sellainen, että se kestää nämä myrkyt? Ja mistä johtuu, että seljan marjat eivät kelpaa?

  Ruokailevia närhiä kävi aluksi säännöllisesti neljä kappaletta. Nyt on enää yksi, mutta se käy joka päivä. Liekö kovat pakkaset karkoittaneet muut.

  Katso vastaus...

 • Peippo lumen keskellä

  Julkaistu: 5.01.11, Kategoria:

  Täällä Kalajokivarressa yksinäinen peippo ruokailee lintulaudan alla jo toista talvea. Mikä lienee syynä ettei ole muuttanut?

  Katso vastaus...

 • Onko punatulkut vähentyneet?

  Julkaistu: 15.12.10, Kategoria:

  Kahtena talvena niitä ei ole ainuttakaan käynyt syöttöpaikoilla, tali-, sinitiaiset, varpuset, närhit ja neljä oravaa ovat jokapäiväisiä. Voisiko jotenkin vaikuttaa lähimetsässä tehty hakkuu, jossa kaadettiin esim. kaikki pihlajat? Sijainti on Pirkanmaalla.

  Katso vastaus...

 • Uppsalan harakat

  Julkaistu: 25.11.10, Kategoria:

  Pidimme tuossa viime joulun ja uudenvuoden välissä ystävysten kera pienimuotoisen märkä, urheilu ja matkustusmatkan kuvankauniiseen Ruotsin Uppsalaan. Vietettyämme muutaman kostean janoisen päivän tässä yliopistokaupungissa havahduimme erääseen mieliämme kalvaneeseen tosiseikkaan. Kaikki harakat loistivat poissaolollaan. Mieleemme hiipi arveluttava kysymys, missä olivat kyseiset lintukunnan Mark Messierit, oksien Mozartit ja ilmavirtojen David Beckhamit? Kaiken maailman sorsaa, haukkaa ja västäräkkiä heijastui verkkokalvoillemme tuon tuosta, mutta ei näitä jughendhenkisiä mustavalkoisia ystäviämme. Otimme yhteyttä suurlähetystöön ja polttohautaamoihin, mutta ei jälkeäkään harakoista. Palasimme kotosuomeen tyhjin käsin, mielissämme kysymys, missä ovat harakat? Osaatteko auttaa?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco