Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto

 • Kuvat: Tom Rissanen
  Perhoskysymys

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Kuvasin 26.7.2010 oheisen perhosen Kirkkonummella. Netissä esitellyistä perhosista en löydä vastaavaa. Mikä laji on kyseessä? Silmämääräisesti siipien kärkiväli oli 50 mm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Raija
  Keltainen suokasvi

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Tämä kasvi kukki Patvinsuolla Teretin lintutornin pohjoispuolella 29.6.10. Keltainen kukka, jossa kaksi terälehteä niin kuin Mikkihiiren korvat ylöspäin, alapuolen terälehti (-lehdet) muodosti kourun, niin kuin lapsen muovisessa ruokalapussa. Varsi pysty, n. 15 cm. Kukka oli nätkelmämäinen, mutta hernekasvin lehdet puuttui. Mahtoivatko olla peräti ohuet, heinämäiset? Yksilöitä oli paikalla useampi kymmen. Kaikissa kukkivissa oli yksi–kaksi kukkaa.

  Katso vastaus...

 • Linnut lentää terassin laseihin

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Miten voin estää lintujen lentämästä terassin laseihin. Lasit ovat yhdellä sivulla ja linnut luulevat, että siitä pääsee. Niitä mätkähtelee laseihin usein, mikä ei ole kivaa. Olisko tähän mitään keinoa?

  Katso vastaus...

 • Hauen koko

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Kuinka pitkä täysikokoinen hauki on?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Tuomas Turtola
  Miksi kuusi pudotti neulaset?

  Julkaistu: 14.10.10, Kategoria:

  Hämeessä, metsän reunassa olevan omakotitalon pihalla iso kuusi alkoi kellastua alaoksistaan kesäkuun loppupuolella. Vähitellen kellastuminen eteni ylöspäin ja neulaset tippuivat. Elokuussa jo lähes koko puu oli osittain tiputtanut neulasensa. Kuvassa 1 näkyy puu syyskuun 19. päivänä. Puun rungossa havaittiin pieniä reikiä kesäkuussa ja puun juurella purua, jonka voisi ajatella syntyneen kyseisten pienten reikien ”poraamisesta”. Kuvassa 2 näkyy kyseisiä reikiä kuvattuna syyskuussa ja kohta josta oletettavasti tikka on poistanut kuorta kaiketi jonkinlaisten toukkien esiin saamiseksi.

  Noin 15 metrin etäisyydellä kyseisestä isosta kuusesta on nuorempi kuusi, joka on myös alkanut oireilla siten, että oksien päät kellastuvat ja neulaset tippuvat. Kuvissa 3 ja 4 näkyy kyseinen nuorempi kuusi ja lähikuva sen oksasta.

  Nyt haluaisinkin kysyä seuraavaa:

  • mikä on aiheuttanut ongelman?
  • onko kuoren rei’illä yhteys ongelmaan?
  • liittyykö ongelmaan se, että kyseisten kuusien vierestä kaadettiin kesäkuussa kolme isoa kuusta (terveitä) ja klapit pinottiin nyt kuolevan puun juureen (houkutteliko esim. tuore puu jonkin tuhohyönteisen)?
  • voiko alkaneen ongelman etenemistä estää nuoren kuusen osalta?
  • siirtyykö (ja jos niin miten) kyseinen vaiva kuusesta toiseen (pihassa on lähietäisyydellä useita isoja kuusia)?
  • voiko vaiva siirtyä vieressä lähietäisyydellä olevaan isoon kuusikkoon?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Tage Lampén
  Mistähän kasvista on kysymys?

  Julkaistu: 11.10.10, Kategoria:

  Kasvoi Kuolanniemellä Venäjällä, Tuuloman tekoaltaan eteläpuolella sijaitsevalla tunturilla. Kuvausajankohta heinäkuun toinen puolisko, kasvupaikka avotunturi n. 800-900 mpy, pienen puron rannalla. Kasvin koko noin 10-15 cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: TimoF
  Häkkivaraston hämähäkki

  Julkaistu: 11.10.10, Kategoria:

  Pengoin helsinkiläisessä häkkivarastossa muovipussia, pussin pohjalta löytyi moinen otus. Kellarissa näitä on näkynyt ennenkin, mikähän laji mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jukka Tenhu
  Hiirihaukkako?

  Julkaistu: 29.09.10, Kategoria:

  Kiinnostaisi tietää mikä haukka on kyseisessä kuvassa. Itse veikkaisin hiirihaukkaa. Kuva on otettu Muhoksella elokuun alussa.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Kalevi Hyväri
  Mikä kukka?

  Julkaistu: 29.09.10, Kategoria:

  Hei! Mikä kukka? Kukka löytyi Viikin Latokartanosta.

  Katso vastaus...

 • Munkintäi

  Julkaistu: 27.09.10, Kategoria:

  Pihapiirissämme Haminassa kasvaa Koirankieli -niminen kasvi (se on tunnistettu) tai oikeastaan niitä on useita kymmeniä samalla paikalla. Erikoiseksi kasvin tekee se, että kukat ovat valkoisia, en ole mistään löytänyt tietoa ko. värisistä kukista kyseisellä kasvilla, en edes nähnyt kuvaa. Minulla on myös kuvia – mikäli kiinnostaa. Mistään poikkeamasta ei liene kysymys, koska kaikki kasvit kukkivat valkoisin kukin? Kuinka yleinen/harvinainen kasvi mahtaa olla?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco