Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kysymysarkisto

 • Kuva: Kalevi Hyväri
  Mikä kukka?

  Julkaistu: 29.09.10, Kategoria:

  Hei! Mikä kukka? Kukka löytyi Viikin Latokartanosta.

  Katso vastaus...

 • Munkintäi

  Julkaistu: 27.09.10, Kategoria:

  Pihapiirissämme Haminassa kasvaa Koirankieli -niminen kasvi (se on tunnistettu) tai oikeastaan niitä on useita kymmeniä samalla paikalla. Erikoiseksi kasvin tekee se, että kukat ovat valkoisia, en ole mistään löytänyt tietoa ko. värisistä kukista kyseisellä kasvilla, en edes nähnyt kuvaa. Minulla on myös kuvia – mikäli kiinnostaa. Mistään poikkeamasta ei liene kysymys, koska kaikki kasvit kukkivat valkoisin kukin? Kuinka yleinen/harvinainen kasvi mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Raimo Veteli
  Mikä pensasmainen kasvi?

  Julkaistu: 27.09.10, Kategoria:

  Mikä kasvi, kasvoi keskellä metsää, asutusta ei lähellä, pensasmainen?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Olli Pihlajamaa
  Kaskas?

  Julkaistu: 20.09.10, Kategoria:

  Onko tämä joku kaskas? Pystyykö tunnistamaan tarkemminkin?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mirja Huttunen
  Outo kasvi

  Julkaistu: 15.09.10, Kategoria:

  Kasvimaan reunaan ilmaantui jo aikaisin keväällä outo kasvi jota luulimme voikukaksi, mutta kun se alkoi kasvaa suuremmaksi, emme tunteneet kasvia ollenkaan. Olen yrittänyt kirjoista ja netistä etsiä kasvin nimeä mutta en ole sitä löytänyt. Kasvi on n. 150-170 cm korkea. Alimmaiset lehdet ovat suuria ja kapenevat kärkeä kohti. Niiden pituus on n. 25-35 cm ja leveys n. 10 cm. Ylempänä varressa lehdet ovat pienempiä. Kukinto on sininen (samanvärinen kuin esimerkiksi kissankello), kukan halkaisija 2-3 cm. Olisi mielenkiintoista tietää onko kyseessa jokin uusi tulokas, esimerkiksi lintujen mukanaan tuoma laji – koskaan aiemmin en ole kyseistä kasvia missään nähnyt.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mäyrä asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Olen tänä kesänä havainnut Satakunnan Vampulassa sekä Sipoonkorvessakin , että jokin eläin on tonkinut maa-ampiaisenpesiä hajalle. Pesä on rikottu ja maa ympärillä tongittu levälleen. Ainakin sipoonkorvessa on mäyrän pesäkoloja läh. rinteessä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: nimim. Pylkkänen
  Mikä omenapuun perhostoukka asialla?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Huomasin Satakunnan Vampulassa, että pihapuussa useita omenia oli irronnut, mutta pysyivät puussa kyljet liimautuneina – lehden varassa! Liimana oli jotain töhnää, ja kiinnityskohdasta johti kulkureikä omenan sisään.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Aura Tuominen
  Mikä hämähäkki?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Tällainen hämähäkki löytyi kesämökiltä Keski-Suomesta. Pläräilin hyönteiskirjoja ja Internettiä, mutten löytänyt vastaavaa. Hämähäkki oli erittäin iso, takaosan halkaisija oli vähintään 1cm. Mikähän otus on kyseessä?

  Katso vastaus...

 • Mikä keltaoranssi hyönteinen?

  Julkaistu: 3.09.10, Kategoria:

  Törmäsin Keski-Suomessa hiekkatiellä kävelevään punkin näköiseen isoon, värikkääseen ötökkään. Hyönteisen ruumis oli peukalonpään kokoinen ja väritykseltään kelta/oranssi. Ötökän selässä oli valkoinen kuviointi: neljä valkoista suorakaiteen muotoista kuviota: kaksi pienempää valkoista kuviota edessä ja kaksi suurempaa takana. Ötökän vartalo oli pyörä ja jalkoja näkemäni mukaan kuusi. Ötökkä liikkui hitaasti kävellen.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Olli Makkonen
  Hyppäävä kukka Kreetalta

  Julkaistu: 24.08.10, Kategoria:

  Olimme lomalla Kreetalla ja törmäsimme tähän omituiseen villinä kasvavaan kasviin ihmetellessämme paikallista luontoa. Kuvan kasvin vihreä roikkuva osa hyppäsi metrin kun sitä kosketti. Kuitenkin niin, että ainoastaan ensimmäisenä kosketettu teki tempun. Muut eivät sitä enää suostuneet toistamaan vaikka niitä heilutteli. Oliko hyppy sattuma, vai onko kasvilla oikeasti moinen ominaisuus? Ja mikähän kasvi mahtaa olla kyseessä?

  Katso vastaus...

uudemmat | vanhemmat

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco