Luontokysymyksiä

Lähetä oma luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille.
Asiantuntijoidemme avulle olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen.

Kysymysarkisto

 • Varis käyttäytyy oudosti

  Julkaistu: 15.06.10, Kategoria:

  Omakotitalomme pihalla on kahden vuorokauden ajan riehunut varsin oudosti käyttäytyvä varis. Pihan ja lähialueen muu linnusto on selvästi hälytystilassa. Aamuyöstä varis tunkeutuu ikkunalaudalle ja koputtelee ikkunaa, heittelee pienet kukkaruukut ja parvekekasvien mullat ympäriinsä. Välillä varis vaihtaa talon puolta ja koputtelee yhden (saman) makuuhuoneen ikkunaan ja sotkee ulosteillaan. Varis lähtee karkuun, kun ihminen tulee paikalle ja avaa ikkunan, mutta ikkunan läpi ei välitä ihmisenkään läsnäolosta. Lentää pois, mutta palaa hetken kuluttua samoihin puuhiin. Puuha on niin kovaäänistä, etta kahden yön unet on jo menetetty. Mistähän voisi olla kysymys ja miten tästä ”riesasta” pääsisi eroon?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Heidi Kervinen
  Mikä pensas?

  Julkaistu: 10.06.10, Kategoria:

  Hei! Saisinko nimen kuvassa olevalle pensaalle? Kasvaa Itä-Suomessa.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marjut Eskolainen
  Mikä otus?

  Julkaistu: 10.06.10, Kategoria:

  Tervehdys !

  Kiinnostaisi tietää mikä “otus” kyseessä. Kuva on otettu 7.6.2010.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Mirja Huttunen
  Mikä pörriäinen

  Julkaistu: 2.06.10, Kategoria:

  Mökin terassilla (Salahmilla, n.32km Oulun suuntaan Iisalmesta) oli viikolla 20 outo mehiläistä muistuttava hyönteinen, joka oli väritykseltään tumma, mutta selässä kellertävä pyöreähkö pallokuvio, siivet läpikuultavat kellertävät – riippui siitä miten niihin valo kävi, väri oli myös sinertävä.

  Sain otettua pörriäisestä pari suht hyvin onnistunutta kuvaa. Tuntosarvet olivat pitkät ja niiden kärki oli punertava, samoin jalkojen alapää. Koskaan aiemmin en ole moista tavannut. Mikähän olisi mahdollisesti kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää.

  Katso vastaus...

 • Koivun mahlaa. Kuva: Hannu T.
  Mahtavat mahlat

  Julkaistu: 22.04.10, Kategoria:

  Tervehdys! Oheiset kuvat on otettu 13.4. Helsingin Oulunkylässä. Ensimmäiseksi kiinnitin huomion koivun tyvessä olevaan vaahtoon. Lähemmin katsottuna päättelin sen olevan mahlaa, jota valui runkoa pitkin melkein lirisemällä. Kun selvitin moisen mahlatulvan tuloaukkoa, huomasin että runko, tai ainakin tuohi, oli halki parin kolmen metrin matkalta. Mikä on saanut aikaan moisen ilmiön? Ovatko koivun hormoonit keväthuumassa hyrränneet niin mahtavasti, ettei se ole pysynyt nahoissaan? Onko kovalla talvella sormensa pelissä myös?

  Katso vastaus...

 • Talventähti, kuva: Tanja T.
  Mikä kasvi takapihalla

  Julkaistu: 22.04.10, Kategoria:

  Takapihalta löytyi tälläinen kukka, en etsinnöistä huolimatta löytänyt mikä on kyseessä.

  Katso vastaus...

 • Lehtomaitikka ja sudenmarja, kuvat Pasi H.
  Tammisaaren kasveja

  Julkaistu: 22.04.10, Kategoria:

  Hei! Lähetän Tammisaaressa merenrannalla otettuja kuvia, elokuun alkua -09.
  Mitähän kasveja on kyseessä, olisi kiva tietää.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Arto Räsänen
  Jäljet koivussa

  Julkaistu: 25.03.10, Kategoria:

  En ole mitenkään erityinen luontoharrastaja, mutta nämä merkilliset kynnen jäljet koivussa ja myllätty muurhaispesä kiinnitti huomioni. Jäljet löytyivät pihaltamme Vantaan Keimolasta. Tassunjälkiä ei enää kunnolla hahmottanut, mutta isoja painaumia lumessa on. Mikä mahtaisi olla? Ei kai vaan… cityk…

  Mielenkiinnolla odottelen arviotanne..

  Katso vastaus...

 • Viirupöllön tallensi kännykällä Kaija Malmberg
  Onko tämä viirupöllö?

  Julkaistu: 18.03.10, Kategoria:

  Tällainen pöllö on ottanut Lappohjan asuinalueekseen. Naapurin rouva otti siitä kännykkäkuvia. Pöllö on saattanut höyhentää pikkulintuja/puluja (höyheniä on ollut hangella). Pöllö on ihmeen kesy, liikuskelee kylällä.

  Onko tämä nykyaikaa kun linnut kesyyntyy. Samoin on käynyt esimerkiksi kauriiden kanssa – ne käyvät syömässä kukkapenkeistä sinne jääneitä ruusunlehtiä ja pihoilta tuijien oksia ym.

  Katso vastaus...

 • Keltasompasammal, kuva Kalle N.
  Outo sammal?

  Julkaistu: 15.02.10, Kategoria:

  En löytänyt kuvassa olevaa kasvia kuvastostanne. Kuva on otettu Jerisjärven pohjoispuolisella tunturialueella. Pyytäisin kasvista joitain tietoja.

  Katso vastaus...

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco