Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto

 • Timo Heith
  Tryffeleitä?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Löysin 6.10. Helsingin Keskuspuistosta kahdesta eri paikasta kuvan palleroita, jotka eivät taida olla maahikkaita. Sellaisia olen joskus löytänyt katajan läheisyydestä. Sienet kasvoivat kuusten vieressä, n 10 cm syvyydessä. Yön ne viettivät jääkaapissa. Halkaisin yhden palleron. Tuoksu oli miedon sienimäinen. Mitähän mahtavat olla?

  Katso vastaus...

 • Anu K.
  Mikä sieni

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Sienimetsällä käydessämme löysimme metsätien varrelta oheiset sienet. Havaintopaikka on Pyhäjärvi, Pohjois-Pohjanmaa. Metsätyyppi tuorekangasmetsä, valtapuulaji kuusi.

  Kohta missä sienet kasvoivat oli paikka, mihin on tuotu ilmeisesti hevosen karsinajätettä. Pinnan alta paljastui maatumaan alkanutta purua ja pinnalla näytti itävän viljaa tms.

  Metsän valossa vanhemmat sienet näyttivät vaaleaan violettiin vivahtaville, mutta kuvissa ovat ruskeampia.

  Sienen lakin leikkauspinnalta ei erittynyt maitiaisnestettä ja sieni tuoksui miellyttävän neutraalille.

  Katso vastaus...

 • Aila
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Nämä sienet tulee aina kookosmullasta. Vaikkakin annan mullan kuivua pinnasta, niin ei mene kauan kun ruukussa haisee sieni ja taas sienet nousseet. Hieno sävyinen vaaleanruskea.

  Onkohan nuo ulkomaisia?

  Katso vastaus...

 • Meri Teeirsaari
  Kirkkaan oranssi sieni

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Mikähän mahtaa olla kyseinen sieni. Kooltaan pieni, sormenpään kokoinen lakki. Väri todella kirkas oranssi. Maassa oli pihlajanmarjoja ja väri oli lähes sama. Kuvattu sekametsässä elokuun lopulla. Kasvoi ryhmissä. Kaksi tai kolme samassa. Myös yksittäisiä löytyi.

  Katso vastaus...

 • Henri O.
  Lehtikuusentatti?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Tällaisia kasvoi n. 30 kpl kuusiaidan ja lehtikuusien alla. Onko männyn tai lehtikuusentatti? Tosi pieniä… noin pikkusormen kokoisia. Kasvupaikka on Kainuu ja Kajaani

  Katso vastaus...

 • Puijon Tallaaja
  Joku nuijakas?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Tällainen tuli elokuussa vastaan Puijon rinteellä. Onko joku nuijakas? Miten isoksi kasvaa ja muuttuuko muoto kasvaessa? Tämä oli n. 13 cm korkuinen. Vieressä oli pienempiä saman näköisiä.

  Katso vastaus...

 • Kristiina Grönlund
  Ötökkä talon seinälaudoituksessa

  Julkaistu: 18.01.18, Kategoria:

  Olisin kysynyt, mikä on tälläinen ötökkä, joka on lähes läpikuultava ja vain n 1 mm mittainen. Näitä vilistää useita Espoossa paritalomme terassilla seinälaudoituksessa, mutta myös muilla pinnoilla erityisesti puuosissa, mutta myös kerääntyy esim. vaikkapa astian/purkin alle jos on pidempään pöydällä. Niitä on näkynyt välillä myös terassituolien pehmusteissa.

  Onko haitallinen ja miten kannattaisi hävittää? Niitä on runsaasti, ja tuntuu riittävän aina vain lisää, vaikka olen jo nitistänyt niitä päivittäin jo viikon verran.

  Katso vastaus...

 • Elina
  Apua hyönteisten tunnistamiseen

  Julkaistu: 17.01.18, Kategoria:

  Kaipaisin apua hyönteisen tunnistuksessa. Liitteenä kuva hyönteisestä sekä kuva toukasta, johon törmäsin samaan aikaan. Kuvat ovat vähän huonoja, koska ne on puhelimella otettu. Molemmat olivat lattialle jääneen hupparin laskoksissa makuuhuoneessani. Löysin ne iltapäivällä kun siivosin. Minua on muutamana yönä purtu jalkaan ja ajattelin ensin, että asunnossani on luteita, mutta sitten löysin tämän. Onkohan tämä jokin, joka voisi selittää puremat?

  Katso vastaus...

 • nimim. munia katossa
  Minkä eläimen munia ja toukkia?

  Julkaistu: 17.01.18, Kategoria:

  Hei, meille ilmestyi kattoon mustia 2-4cm pitkiä “viivoja”. Luulimme että katosta oli irronnut maalia, joten emme reagoineet asiaan. Noin viikon kuluttua viivat alkoivat leviämään ja huomasimme että katossa olikin jonkin ötökän munia ja toukkia (liitteenä kuva). Toukkien pituus oli 2-3 mm. Mikähän eläin on kyseessä?

  Meillä oli yhtenä yönä todella iso yökkönen talossa sisällä, liittyvätköhän munat siihen?

  Katso vastaus...

 • Mervi Koskela
  Hyönteinen

  Julkaistu: 16.01.18, Kategoria:

  Tällaisia siivekkäitä, noin 1 cm:n mittaisia hyönteisiä on löytynyt viime aikoina silloin tällöin kuolleena erään tietyn huoneemme lattialta. Lähistöllä on tuloilmaventtiili, joten kenties ovat tulleet sieltä. Osaatteko sanoa, mikä hyönteinen on kyseessä ja miksi ne mahtavat päätyä kuolleena sisätiloihin?

  Katso vastaus...

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco