Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kysymysarkisto

 • Eveliina Lunna
  Pensas saaressa

  Julkaistu: 16.01.19, Kategoria:

  Mikä mahtaa olla tämä pieni pensas. Kasvupaikka oli pieni asumaton saari Suomenlahden itäosassa Koivuluodolla.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Martti Airisto
  Hyönteinen sisätiloissa

  Julkaistu: 14.01.19, Kategoria:

  Näitä hyönteisiä on lentänyt viimeisen 1-2 viikon aikana silloin tällöin, tänä iltana kaksi, ok-talon yläkerran oh:ssa, jossa takka ja polttopuita. Puut ovat omalta tontilta kaadetuista, lähinnä lehtipuista. Tontti sijaitsee Espoossa, suojellun metsän reunalla. Mistähän hyönteisestä on kyse ja ovatko ne tulleet polttopuiden mukana sisään?

  Katso vastaus...

 • Kuva: P. Kaipio
  Lentävä hyönteinen

  Julkaistu: 13.01.19, Kategoria:

  Hei, tykkään luontovalokuvauksesta ja postailen kuvia instagrammiin. Nyt en kuitenkaan tiedä mikä hyönteinen tämä on. Jos oikein muistan niin kyseinen hyönteinen taisi olla lentävä. Kesällä otettu puutarhassa, ja siellä oli paljon muurahaisia, mutta ei tuo lentomuurahaiselta minulle näytä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marina V.
  Hyönteinen sisätiloissa

  Julkaistu: 12.01.19, Kategoria:

  Löysin hyönteisen omakotitalossa ensimmäisen kerran marraskuun lopussa. Se oli koiran turkissa. Toisen kerran joulukuun lopussa ja silloin hyönteinen oli omassa otsassani. Koirani pesen kerran viikossa, enkä aiemmin ole niissä ko. hyönteiseen törmännyt. Mikä hyönteinen on ja onko se haitallinen? Hyönteinen on noin 2 mm pitkä ja liikkuu hitaasti.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Minna
  Hyönteinen kylpyhuoneessa

  Julkaistu: 11.01.19, Kategoria:

  Löysin tuommoisia hyönteisiä kylpyhuoneen verhosta. Pituutta 2-3mm. Ruumiin väri musta. Jalat kellertävän ruskeat. Peräpää on terävä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: T-P
  Mikä ötökkä kyseessä?

  Julkaistu: 10.01.19, Kategoria:

  Löytyi joulun pyhinä -90 rakennetun puurakenteisen paritalon huonetilasta katossa kävelemästä. Yksi aikaisempi löytynyt noin 2 viikkoa sitten. Mistä ötökästä on kyse? Vartalon pituus noin 1,5cm.

  Katso vastaus...

 • Kuva: H-P
  Hyönteinen sisätiloissa

  Julkaistu: 9.01.19, Kategoria:

  Voisittekohan auttaa ötökän tunnistamisessa? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mikä se voisi olla, mutta en voi varmasti yhdistää mihinkään. Olisi hyvä tunnistaa, jotta tietää tuleeko tehdä jotain toimenpiteitä.

  Se löytyi Helsingistä, kotoamme (5 v. vanha kerrostaloasunto) illan suussa ja luulen että olen jokunen aika sitten nähnyt samannäköisen ötökän rappukäytävässä juoksevan. Kooltaan se on aika pieni, ehkä vajaan sentin pitkä. Tummanruskea ja vaaleampi juova keskellä selkää. Vartalo leveni päästä alaspäin. Vaaleat jalat ja pitkät tuntosarvet. Ohessa pari kuvaa, toivottavasti saatte selvää.

  Lasipurkkiin sulkiessa ja sitä siinä kuvatessa ja tutkiessa se näytti kuin olisi nostanut “piikit” pystyyn takaosassa, ja ihan kuin lasipurkin pinta olisi tahmaantunut sieltä sisältä päin.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Koiranulkoiluttaja
  Kasvitunnistus

  Julkaistu: 8.01.19, Kategoria:

  Koitin etsiä havaintoani, tunnistaa, mutta en vain löydä.

  Kanta-Häme, 9.12.17. Paikka kuiva kangasmetsä, mutta myös kuusia, eli ei karu. On sammaleessa ja varvikossa suuren männyn juurella. Häkellyin tuija-/sypressimäisestä olemuksesta! Kuitenkin matalaa, ja kasvaa kuin versova pihta tms. Siis ainavihanta, ja mulle täysin uusi tuttavuus, vaikka metsiä koluan tämän tästä! Ja paikalla ei ole ollut asutusta tms, ihan vain talousmetsä. Kiitos kaunis jo etukäteen!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Tuija
  Hyönteinen sisätiloissa

  Julkaistu: 7.01.19, Kategoria:

  Mikä tämä hyönteinen on? Näitä löytyi keittiöstä 16.11 ja myöhemmin muistakin huoneista. Näyttää lentävältä siipien takia mutta lähinnä kävellen liikkuvat tai ovat paikoillaan. Ikkunoissa liikkuvat eniten, lattioilla ovat paikoillaan ja osa on kuolleitakin. Luulin banaanikärpäsiksi mutta näyttää erilaisilta. Kiitos etukäteen vastauksesta.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Timo Mäkinen
  Perhonen

  Julkaistu: 7.01.19, Kategoria:

  Mikä perhonen kuvassa. Isonokkosperhonen vaiko kirsikkaperhonen. Kuva otettu 13.9.2017 klo 13.40 Karstulassa. Perhonen on kukkapenkissä.

  Katso vastaus...

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco