Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Yhteistyömme muun muassa Helsingin Yliopiston kanssa tarjoaa käyttöösi laajan asiantuntijaverkoston. Poimimme mielenkiintoisimmat kysymykset, ja haemme niihin vastaukset.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Kysymysarkisto

 • Anne Kiiski
  Toukan tunnistus

  Julkaistu: 21.04.17, Kategoria:

  Hei, haluaisin nimen oheiselle toukalle. Kuvasin sitä syyskuun alussa 2016 puutarhassamme Turun Halisissa tyrnipensaan lehdillä, mutta se ei näyttänyt niitä syövän. Tyrneihimme ilmestyy joka vuosi myös tyrnikoin toukkia, pieniä vaaleita toukkia, jotka kääritytyvät lehtien sisään. Tällä kaverilla ei liene mitään tekemistä niiden kanssa, ovat ihan eri kokoluokkaa?

  Katso vastaus...

 • Eila Toivonen
  Pampuloita

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Mitähän nämä ovat?

  Näitä löytyi maan sisästä, kun teimme viime keväänä uutta rhodopenkkiä metsään Keski-Suomessa. Tämän paikan vieressä ei ole kasvanut kuin pari suurta kuusta ja koivua, muutamia katajia ja leppiä. Kaiken lisäksi maa on hyvin kivistä.

  Katso vastaus...

 • Iina Virtanen
  Mikä hyönteinen?

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Mikä hyönteinen tänä on? Löytyi litistyneenä eteisen tuolilta. Ilmeisesti kulkeutunut vieraiden takkien matkassa

  Katso vastaus...

 • Laura Paananen
  Minkä toukka?

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Osaisitteko sanoa, minkä toukka tämä on ja onko vaarallinen talolle? Kömpi suihkun lattialla, noin 5cm pitkä.

  Katso vastaus...

 • Matti Huuskonen
  Talitiainen jolla irokeesikampaus

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Onkohan tämä aivan yleinen talitiaisen värimuunnos – valkoinen kapea vyöhyke pään yli? Tämä lintu käy säännöllisesti ruokintapaikallamme muiden talitiaisten, sinitiaisten ja pikkuvarpusten kanssa. Kuvat ovat kaappauksia valvontakameran videoista, joista toisen video on tallessa. Ensimmäisessä kuvassa lintu istuu pienen punaisen mökin alapuolella ja toisessa, jossa irokeesi näkyy selvästi, lintu on talipallojen kimpussa oikealla.

  Katso vastaus...

 • Satu Matikainen
  Mikä hämähäkki?

  Julkaistu: 11.04.17, Kategoria:

  Meidän uudessa asunnossa on nyt kolmisen viikkoa pörrännyt tälläisiä hämähäkkejä, joihin törmää enenevissä määrin vähintään kerran päivässä, vaikka kaikki vastaan tulleet on tapettu. En ole löytänyt lajia googlettamalla ja ois mielenkiintosta tietää onko syytä esim myrkyttää. Ko. hämähäkit on tosi pieniä, pitkulaisia, noin 0,5cm pitkiä ja tuotakin kapeampia. Läheltä katsottuna musta-kelta raitaisia ja selässä kellertävä X. Sijainti on Helsinki ja rakennus 3 vuotta sitten pintaremontoitu vanhahko kerrostalo. Pääasiassa keittiössä törmäilty, mutta nyt myös makuuhuoneissa.

  Katso vastaus...

 • Kai Piikkilä
  Mikä hyönteinen

  Julkaistu: 11.04.17, Kategoria:

  Mikä hyönteinen mahtaa olla kuvassa? Kaveri paistatteli päivää pitkospuilla, keskellä Patvinsuota. Maasto on siis lampareiden kirjomaa avosuota, jossa on puita siellä täällä ja pieniä metsäsaarekkeita. Kuvausaika on 21.6. puolenpäivän aikoihin.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Joonas Ahola
  Vesilintu

  Julkaistu: 11.04.17, Kategoria:

  Tälläinen vesilintu löytyi 15. marraskuuta 2016, tien viereltä. Mitään muuta tietoa ei ole, mutta näyttäisi vesilintu olevan.

  Katso vastaus...

 • Kaisa Hämäläinen
  Viiksitimali Kuopiossa

  Julkaistu: 6.04.17, Kategoria:

  Nyt olisi varmaan aika tarkistaa levinnäisyyskartta viiksitimalin osalta; tänä talvena yksi pariskunta on majaillut Kuopiossa jo monta viikkoa, saapa kuulua, tuleeko pesimishavaintoja. Ihmeen peloton lintu on, täällä kun ei tiettävästi ole ollut kyseisiä lintuja, niin kiinnostus niitten tarkkailua ja kuvausta kohtaan on ollut valtaisaa. Aivan Kuopion sataman tuntumassa pienen saaren ruovikossa on tosiaan asustellut, epäilen, ettei pesimisestä kyllä samassa paikassa tule mitään, nimittäin lokit ovat olleet perinteisesti saaren valtaajia kesäisin, joten lähtö on edessä… Ellei siedä hirveää mekkalaa, taitaa olla muutoinkin riskialtista yrittää siihen jäädä, lokit ovat kai pesärosvoja.

  Katsoin esiintymiskarttaanne, jossa ei ollut yhtään täppää sisä-Suomessa. Voi olla, että olette saaneet jo havainnoista useitakin yhteydenottoja täältä päin Suomea.

  Ihmetystä on herättänyt parvilinnun käyttäytyminen omassa pihassani; tilhi on majoittunut moneksi päiväksi naapurin vaahteran kupeeseen ja häätää ärhäkästi pois toiset saman lajin yksilöt. Ihmettelin ensin, mitä se siltä luulee syövänsä, kunnes kuvia otettuani selvisi, että todennäköisesti vaahterakin on puu, josta mahlaa virtaa. Kuvissa näkyi märkiä valumaraitoja, joten siitä lie kyse. Tänä aamuna ensimmäisen kerran ei häätänyt toisia pois, kuten aiempina päivinä.

  Yksittäinen peippohavaintokin tuli viime viikolla, samoin pikkuvarpunen. Oheisena vielä kuvaa timalista ja tilhestä.

  Aurinkoisia päiviä sinne!

  Katso vastaus...

 • Sirpa
  Itiöpesäkkeitä?

  Julkaistu: 16.03.17, Kategoria:

  Näin elokuussa lähes umpeen kasvaneen lahden rannassa tällaisia mustia ikään kuin nuppineulan päitä rahkasammalikossa. Ovatko nuo jotain itiöpesäkkeitä vai mitä? En ole niitä aikaisempina vuosina havainnut, ovat ihan hyvin voineet olla edelliskesänäkin. Kun kuljeskelin uudelleen syyskuussa samalla paikalla, noita mustia nappuloita ei enää ollut.

  Katso vastaus...

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
yhteistyossa
Unesco