Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kirsti

Kirsti

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Keltamatarako?

Löysin tienvarresta Hyrynsalmelta oheisen kauniin kukkasen, joka minusta on keltamatara. En ole muina kesinä nähnyt sitä tai sitten se on ollut niin pieni, ettei sitä ole huomannut. Tietojen mukaan se olisi vaarantunut ja aika harvinainen. Tienpientareet niitetään, miten keltamataran käy, jos se ei ennätä siemmentää? Voiko sitä vaikka siirtää turvallisempaan paikkaan kasvamaan?

Kysymyksen lähetti: Kirsti

Vastaus

Kasvi on Keltamatara, Galium verum

Silloin kun tienpientareet niitetään kukinnan jälkeen, kun siemenet ovat varisseet, lajit kylväytyvät paremmin kasvupaikoilleen. Jos sinulla on kuiva niitty, jota myös niitetään vastaavasti, niin silloin siirtäisin lajin turvaan. Tienpientareet ja kuivahkot niityt ovat keltamataran kasvupaikkoja. Sen suurin uhka on risteytyminen paimenmataran kanssa.

Eija Lehmuskallio

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

LuontoPortin tuotantoryhmä vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco