Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Silja Tawast

Silja Tawast

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Kysymyksiä sukeltajista

Miksi sukeltaja tuli esiin kuivan puuterassin alta huhtikuussa? Liikkui päivän aikana n. 1 cm. Matkaa virtaavaan jokeen on n. 30 metriä. Joka kesä niitä on ollut muovisessa uima-altaassa kemikaaleilla myrkytetyssä vedessä. Missä sukeltajat talvehtivat ja miksi ne myös elävät kloorivedessä?

Kysymyksen lähetti: Silja Tawast

Vastaus

Nämä talvehtivat aikuisina kuoriaisina veden alla. Naaraat ovat pariutuneet syksyllä ennen talvehtimista. Kuvan hyönteinen on naaras, tuntee peitinsiipien kuvioinnista. Tämä on juuri herännyt ja lentänyt lähistön joesta. Ne ovat erittäin hyviä lentäjiä. Luultavasti se oli viettänyt yön terassin alla. Hyönteiset ovat riippuvaisia ympäristön riittävän korkeasta lämpötilasta, joten jos oli vielä viileää, niin hidas eteneminen selittyy sillä.

Sukeltajat parittelevat veden alla ja laskevat munansa sinne. Toukka on peto, joka voi pyydystää jopa pieniä kaloja. Lentävät sukeltajat ovat usein kiinnostuneita heijastavista pinnoista, joita ne saattavat pitää vetenä, kuten auton ikkunoista. Uima-altaassa ne eivät kuitenkaan voi säilyä hengissä pitkään tai lisääntyä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco