Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Marita

Marita

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Kysymys ötököistä

Havaitsin keittiömme lattialla todella pienen vaalean toukan/ötökän yöllä, joka näytti pyöreältä. Tämän havainnon jälkeen näin hetken päästä 3 samanlaista vaaleeta ja yhden jonkinnäköisen kuoriasen. Kuoriainen koitti mennä listan alle. Kuoriaisessa ei ollut mitään kuviota ja se näytti punaruskealta. Tapoin heti kaikki. Paperikuvassa on tämä ötökkä.

Tämän jälkeen siivosin todella hyvin keittiön lattiat: uunin ja pesukoneen takaa yms. ja koitin hinkata listan välejä. Imuroin ja otin lattiat höyrypesurilla. Seuraavana iltana keittiön kaapin ovessa oli pieni ruskea/tumma ötökkä, joka koitti lentää karkuun. Sain sen mukin alle, jonka jälkeen tapoin sen. Tämän jälkeen ötököitä ei enää näkynyt.

Toinen viesti:

Juuri kun ehdin lähettää viestin ja iloita, ettei ötököitä ole enää näkynyt, niin tänään niitä taas näkyi. Keittiön lattialla pesukoneen edessä 2-3 kappaletta ja keittiön kaapin viereisessä seinässä 2 kappaletta. Korjaten edelliseen viestiini ne pienet vaaleat eivät olleet matoja, vaan erittäin pieniä ja vaaleita ötököitä, jotka liikkuivat nopeasti ja yksi loikkasi/koitti lentää, kun koitin tappaa sitä.

Kysymyksen lähetti: Marita

Vastaus

Kuoriaisen näköinen näyttää lajilta Ernobius mollis, puunkaivajiin kuuluva laji, joita voi tulla sisään halkojen mukana. Se syö puun kuoren alla ja ei tee harmia sisätiloissa. Mutta on myös useita muita samankaltaisia lajeja, jotka voivat vahingoittaa papereita tai puuta, tehden pieniä ympyrämäisiä reikiä esimerkiksi huonekaluihin. Jos noita esiintyy useampia jatkuvasti, voi olla hyvä ottaa yhteyttää tuholaistorjujiin, (esim. isännöitsijän kautta), jotta saa, varmuuden mikä kyseessä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco