Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Hanna

Kuva: Hanna

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä hyönteinen on tullut sisälle?

Mikähän hyönteinen asustaa minun kanssani samassa kodissa? Olen yrittänyt etsiä vastaavia netistä, mutta en ole onnistunut löytämään. Ovatkohan nämä vaarallisia?

Muutin syksyn alussa uuteen asuntoon, josta silloin löytyi muutamia museokuoriaisen toukkia. Ne myrkytettiin, eikä niitä ole enää näkynyt. Tällaisia hyönteisiä on kuitenkin siivouksen yhteydessä löyttynyt kuolleena sekä olohuoneesta että makuuhuoneesta seinänvierustoilta.

Hyönteisellä ei ole karvoja ja se on aika pienen kokoinen. Suurin piirtein samaa kokoluokkaa niiden museokuoriaisen toukkien kanssa. Hyönteisellä näyttäisi olevan pitkät tuntosarvet, mutta ei selkeästi erottuvaa päätä. Peräpäässä on kolme vähän piikin näköistä uloketta. Selkäpuoli on kiiltävä.

Elävänä näitä hyönteisiä en ole asunnossa nähnyt, eikä kuolleita ole näkynyt toistaiseksi kuin makuuhuoneessa ja olohuoneessa.

Kysymyksen lähetti: Hanna

Vastaus

Kuvissa olevat kuolleet hyönteiset ovat omaan kolmisukashäntäisten lahkoonsa (Zygentoma) kuuluvia sokeritoukkia (Lepisma saccharina). Laji on yleinen asukas hieman vanhemmissa taloissa (toisinaan myös uusissa) ja sen elämä on yleensä sidoksissa viemärien läheisyyteen, sillä kuivassa sisäilmassa se ei pääsääntöisesti selviä pitkään. Korostan, että nykytiedon mukaan laji ei elä viemäreissä, vaan niitä ympäröivissä rakenteissa, läpivienneissä ym.

Nuo kuolleet yksilöt saattavat olla juuri kuivuuteen kuolleita, sillä laji ei kestä kuivuutta erityisen hyvin, vaikka ravinnotta voi elää pitkäänkin. Laji elää mm. sokeri- ja tärkkelysperäisellä ravinnolla ja erilaisilla proteiineilla; kylpyhuoneissa se voi tarkoittaa mm. ihmisen kuollutta ihosolukkoa, hiuksia jne. Keittiössä ravinnoksi kelpaa kaikki mahdollinen ruoantähde. Varsinainen tuholainen sokeritoukka ei yleensä ole, vaan enemmänkin esteettinen haitta. Etenkin kerros- ja rivitaloissa näistä voi olla vaikea päästä eroon, sillä vaikka asunto myrkytettäisiinkin, ne liikkuvat sujuvasti asuntojen välillä, jolloin kaikki asunnot ja yhteiset tilat tulisi myrkyttää yhtä aikaa. Näistä kannattaa huolestua vasta, jos niitä alkaa esiintyä runsaasti, esim. kymmenittäin, jolloin se voi olla merkki kosteusongelmista, ja esiintymisen syy kannattaa selvittää.

Lisätietoa löytyy internetistä hakusanoilla “sokeritoukka” ja “silverfish”.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.