Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuvat: Raimo Joensuu
Kuvassa näkyvä kasvi kasvaa tontillani, joka on Etelä-Savossa. Kysyisin, että onko kyseessä vieraslajike, joka tulisi hävittää. Kasvi kasvaa rinteessä, joka muodostui maanmuokkauksen seurauksena 2013. Varsi on tyvestään n. 3-4cm paksu ja n. reilun metrin korkuinen. Mikä kasvi on kyseessä?
Kysymyksen lähetti: Raimo Joensuu
Kuvissa on piikkiohdake, Cirsium vulgare. Laji on muinaistulokas, jota ei tarvitse hävittää.
Suomalaiset eivät ole vanhastaan jaksaneet suhtautua kovin suopeasti piikkiohdakkeiseen, mikä näkyy kansan antamissa lempinimissäkin: ärrinpurri, pirunpiikki, rautaohdake ja niin edelleen. Piikkiohdakkeen suojavarustus on meikäläisistä ohdakkeista julmin: vankkoja, neulanteräviä piikkejä on sekä lehtilapojen laidoissa että siipipalteissa pitkin vartta, mykeröiden kehtosuomut päättyvät pistimiin ja lehtien pintaakin peittävät hennommat piikit. Vanhoissa tarinoissa itse pirun kerrotaan kylväneen ohdakkeet maan päälle ihmisten kiusaksi. Ihmisen onneksi piikkiohdake ei kaksivuotisena muodosta laajoja, yhtenäisiä kasvustoja viljelymaiden maanvaivaksi.
Tähän Kasvitiede-aihealueen kysymykseen vastasi Luontoportti-tiimi.