Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Anneli Karjalainen

Anneli Karjalainen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Mikä mato banaanin sisällä?

Löysin oudon vaeltajan banaanista. Ohessa kuva n. 1-1,5 cm mittaisesta madosta, mikä ryömi banaanin sisältä kuoren alta. Otin olion kuvattavaksi ja se liikkui aika vikkelästi. Muilta osin banaani oli syömäkelpoinen, mutta eipä enää maistunut. Banaanin kuoren ulkopuolella vastaavalla kohtaa näkyi pari tummaa pistettä, läpimitta n. 1 mm.

Onkohan “banaanikäärmeitä” olemassa? Jos ei, mikä olio mahtaisi olla kysymyksessä?

Kysymyksen lähetti: Anneli Karjalainen

Vastaus

Kyseessä on kääriäisiin kuuluvan lajin toukka. Niitä on ainakin kolme samannäköistä lajia ja ne syövät hedelmiä. Kyseessä on joko Ephestia kuehniella (jauhokoisa), Ephestia elutella (kaakaokoisa) tai Plodia interpunctella (keittiökoisa). Vasta kuoriuduttua näkee, mikä siitä tulee. Kannattaa hävittää, ennen kuin ehtii munia ja lisääntyä. Ne voivat saastuttaa myös esimerkiksi kuivaelintarvikkeita.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa
Yhteistyössä
Unesco