Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kuvat: Piia Kuokkanen

Kuvat: Piia Kuokkanen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä ötökkä?

Terassiltamme löytyi 18.5 aamulla tällainen “pari”? Siinä oli kaksi hyönteistä peräpäistänsä kiinni ja päät oli ilmeisesti syöty. Mikähän laji voisi olla kyseessä? Peräpäät olivat melko isoja, n. peukalonpään kokoisia.

Kysymyksen lähetti: Piia Kuokkanen

Vastaus

Hyönteisten rakenne, etenkin jalat kertovat niiden olevan kovakuoriaisia. Päät ja peitinsiivet ovat tosiaan lähteneet irti, joten niistä ei voi päätellä mitään. Toukokuu ajankohtana, punertavat jalat, takaruumiin muoto ja kuviointi sekä tuuhea vaalea karvoitus kertovat lajin olevan kesäturilas, Melolontha hippocastani.

Kesäturilas esiintyy tyypillisesti syklisesti: huippuvuotta seuraa useampi heikompi vuosi, mikä taas johtuu maan alla (mm. komposteissa) elävien toukkien monivuotisesta kehityksestä. Tällä kertaa parittelu on keskeytynyt molempien kuolemalla.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco