Luontokysymyksiä

Lähetä oma luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille.
Asiantuntijoidemme avulle olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen.

Mikä ötökkä tullut vierailemaan sisätiloissamme?

Etsiessäni vastauta kävin koko hyönteisiä koskevan kysymysarkistonne läpi, mutta en löytänyt vastausta, eikä tunnistustyökaluistakaan ollut apua.

Mikä on kuvan ötökkä ja onko se millään tavalla haitallinen? Epäilemme jonkunlaista puutarhastamme tullutta ludetta ja tuolla nimellä on paha kaiku. :(

Näitä ötököitä on nähty nyt lokakuussa kymmenkunta yksilöä (eivät yhdessä) ympäri uutta omakotitaloamme Espoossa.

Kysymyksen lähetti: JiiPee

Vastaus

Kuvassa on mielestäni Scolopostethus-sukuun kuuluva kirjoludelaji. Lajivaihtoehtoja on muutamia ja ne muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Koska kuva on kuitenkin aika hyvä ja tarkka, saan lajivaihtoehdot haarukoitua kahteen: joko hammaskirjolude (Scolopostethus affinis) tai rantakirjolude (Scolopostethus pictus), ehkä mieluummin hammaskirjolude. Yksilö osoittaa hieman ristiriitaisia tuntomerkkejä, jonka vuoksi haluaisin nähdä sen varmuuden vuoksi skoopilla ennen määrityksen varmistamista.

Kirjoluteet kuuluvat varjoluteiden heimoon (Lygaeidae), ja monet kirjoludelajeista ovat yleisiä joko osassa maata tai koko Suomessa. Kyseessä on siis täysin luonnonvarainen laji, joka ei pysty elämään sisätiloissa, eikä siten saa siellä vahinkoakaan aikaan. Lajit käyttävät ravinnokseen eri kasvien siemeniä; monesti vielä siten, että ovat tarkkoja ravintokasvistaan. Sen vuoksi lähiympäristön kasvillisuudesta voisi saada vinkkejä lajinmääritykseen.

Luteiden päätyminen sisätiloihin johtunee todennäköisesti vain siitä, että niitä esiintyy alueella ja säät ovat kylmenneet melkoisesti. Lämpimät sisätilat tuntuvat luteidenkin mielestä lähtökohtaisesti miellyttävämmiltä kuin kylmä ulkoilma.

Loppuun haluan korostaa, että ludetta ei pidä yleisnimenä sotkea lutikkaan (Cimex lectularius), joka on se ihmisenkin verellä ruokaileva laji. Luteita on Suomessa tavattu pitkälti yli 500 lajia ja niistä ainoastaan lutikka on ihmiselle haittaeläin. Harmillisesti puhekielessä ja aika usein mediassakin termit menevät hieman sekaisin ja lutikkaa kutsutaan pelkäksi luteeksi, joka aiheuttaa tarpeetonta sekaannusta luteiden suhteen. Lisää luteista ja niiden biologiasta voi lukea hienosta Suomen luteet -kirjasta (Teemu Rintala, Veikko Rinne).

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco