Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kuvat: Mirja Huttunen

Kuvat: Mirja Huttunen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä pörriäinen

Mökin terassilla (Salahmilla, n.32km Oulun suuntaan Iisalmesta) oli viikolla 20 outo mehiläistä muistuttava hyönteinen, joka oli väritykseltään tumma, mutta selässä kellertävä pyöreähkö pallokuvio, siivet läpikuultavat kellertävät – riippui siitä miten niihin valo kävi, väri oli myös sinertävä.

Sain otettua pörriäisestä pari suht hyvin onnistunutta kuvaa. Tuntosarvet olivat pitkät ja niiden kärki oli punertava, samoin jalkojen alapää. Koskaan aiemmin en ole moista tavannut. Mikähän olisi mahdollisesti kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää.

Kysymyksen lähetti: Mirja Huttunen

Vastaus

Viestiin liittyneiden kuvien perusteella otus on ukkonuijapistiäinen, Cimbex femoratus (vanhoissa kirjoissa käytetty myös nimeä koivun kalvonuijapistiäinen), sahapistiäislaji, jonka toukat syövät koivun lehtiä. Laji on aika yleinen, mutta ei aikuista pistiäistä kovin usein näe. Ei ole koskaan niin runsas, että aiheuttaisi vahinkoja. Vaaraton otus, mutta voi kyllä käteen otettuna nipistää vahvoilla leuoillaan.

Sahapistiäiset on isompi pistiäisryhmä (n. 700 lajia Suomessa) jolle on ominaista se, että ne munivat sahamaisella munanasettimellaan (takaruumiin sisällä piilossa) munansa kasvin sisään. Mehiläiset taas kuuluvat toiseen isoon pistiäisryhmään, myrkkypistiäisiin.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco