Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuvat: Mirja Huttunen
Mökin terassilla (Salahmilla, n.32km Oulun suuntaan Iisalmesta) oli viikolla 20 outo mehiläistä muistuttava hyönteinen, joka oli väritykseltään tumma, mutta selässä kellertävä pyöreähkö pallokuvio, siivet läpikuultavat kellertävät – riippui siitä miten niihin valo kävi, väri oli myös sinertävä.
Sain otettua pörriäisestä pari suht hyvin onnistunutta kuvaa. Tuntosarvet olivat pitkät ja niiden kärki oli punertava, samoin jalkojen alapää. Koskaan aiemmin en ole moista tavannut. Mikähän olisi mahdollisesti kysymyksessä? Olisi mielenkiintoista tietää.
Kysymyksen lähetti: Mirja Huttunen
Viestiin liittyneiden kuvien perusteella otus on ukkonuijapistiäinen, Cimbex femoratus (vanhoissa kirjoissa käytetty myös nimeä koivun kalvonuijapistiäinen), sahapistiäislaji, jonka toukat syövät koivun lehtiä. Laji on aika yleinen, mutta ei aikuista pistiäistä kovin usein näe. Ei ole koskaan niin runsas, että aiheuttaisi vahinkoja. Vaaraton otus, mutta voi kyllä käteen otettuna nipistää vahvoilla leuoillaan.
Sahapistiäiset on isompi pistiäisryhmä (n. 700 lajia Suomessa) jolle on ominaista se, että ne munivat sahamaisella munanasettimellaan (takaruumiin sisällä piilossa) munansa kasvin sisään. Mehiläiset taas kuuluvat toiseen isoon pistiäisryhmään, myrkkypistiäisiin.
Tähän Hyönteiset-aihealueen kysymykseen vastasi Ilpo Mannerkoski.