Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Jari Saarinen

Jari Saarinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Mikä sieni?

Tuli tällaisia sieniä vastaan mäntymetsikön reunamilla jossa harvassa koivuja. Ei löytynyt sienikirjoista, eikä teidän tunnistamistyökalulla. Mikähän sieni kyseessä?

Kysymyksen lähetti: Jari Saarinen

Vastaus

Vau, hyvä löytö! Kyseessä on punaonttotatti (Boletinus asiaticus), joka on kuten kuvastakin on nähtävissä onttojalkaisen kauniin punalakkinen tatti, joka kasvaa lehtikuusen seurassa. Sen levinneisyys on pohjoispainotteinen. Eteläisimmät esiintymät ovat tietojeni mukaan Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Jos lehtikuusen seurasta löytää vastaavan näköisen, mutta punaisen sijaan ruskean tatin, kyseessä on rusko-onttotatti, joka on käsitykseni mukaan punaonttotattiakin harvinaisempi.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco