Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Joonas Raunima

Joonas Raunima

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Mikähän sieni on kyseessä?

Mikähän sieni on kyseessä? Löytyi pystyyn lahonneesta ja katkenneesta puusta. Valkoinen, pussin näköinen, kosketustuntumalta kiinteän pehmeä. Vieressä kasvaa jonkinlaisia ruskeita pieniä kääpiä. Otin kuvan illalla 23.5.2017 Kuhmalahdella Kangasalan lähettyvillä. Puu on 50 metrin päässä järvenrannasta.

Kysymyksen lähetti: Joonas Raunima

Vastaus

Kyseessä on silkkityynynen (Reticularia lycoperdon) joka ei ole sieni, vaan kuuluu ameboihin lukeutuviin limasieniin. Se muodostaa vaalean pinnaltaan silkinhohtoisen “itiöemän”. Sen sisus on tummaa itiömassaa.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco