Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Maarit Sulkunen

Maarit Sulkunen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Mikähän sieni on kyseessä

Olen kokeillut tunnistustyökalua enkä saanut sitä kautta vastausta. Kasvoi metsätien vieressä kohtalaisen runsaslukuisesti noin kolme viikkoa sitten eli 29.07.2017. Kiitollisena vastauksesta, jos olisi vaikka ruokasieni?

Kysymyksen lähetti: Maarit Sulkunen

Vastaus

Nämä ovat vaikeiksi miellettyjen malikoiden porukkaan kuuluvia sieniä. Vaihtoehtoja on kaksi. Joko suomu- tai suppilomalikka. Koska jalka on suht. samanvärinen kuin lakki, sekä lakki on mutkalaitainen, päädyn ehdottamaan lajia suomumalikka (Infundibulicybe squamulosa), jota vallankin vasemmanpuolimmainen itiöemä muistuttaa. Oikeanpuoleinen on vähän epäselvempi, mutta jos olivat lähekkäin, niin todennäköisesti molemmat suomumalikkaa. Teoriassa syötäväkin, joskin ruokasienenä vähäarvoinen.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco