Luontokysymyksiä

Lähetä oma luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille.
Asiantuntijoidemme avulle olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen.

Mikähän sisälle ilmaantunut ötökkä

Sisälle on ilmaantunut viime päivinä useampia havaintoja oheisen kuvan ötökästä. Aiemmin näitä ei ole tavattu, mutta nyt on ollut milloin olkkarin lattialla, toisena päivänä löytyi makkarin sängystä, yhtenä päivänä wc:stä ja nyt olkkarin katosta. Kooltaan noin 6 mm pitkä + nuo tuntosarvet.

Kysymyksen lähetti: Toni

Vastaus

Kuva on hieman epätarkka ja tummanpuhuva, mutta kyllä tästä alkuun päästään: kuvassa on mielestäni Scolopostethus-sukuun kuuluva kirjoludelaji. Lajia en uskalla kuvasta sanoa, sillä vaihtoehtoja on muutamia ja ne muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Kirjoluteet kuuluvat varjoluteiden heimoon (Lygaeidae), ja monet kirjoludelajeista ovat yleisiä joko osassa maata tai koko Suomessa. Kyseessä on siis täysin luonnonvarainen laji, joka ei pysty elämään sisätiloissa, eikä siten saa siellä vahinkoakaan aikaan. Lajit käyttävät ravinnokseen eri kasvien siemeniä; monesti vielä siten, että ovat tarkkoja ravintokasvistaan. Sen vuoksi lähiympäristön kasvillisuudesta voisi saada vinkkejä lajivaihtoehtojen karsimiseen.

Luteiden päätyminen sisätiloihin johtunee todennäköisesti vain siitä, että niitä esiintyy alueella ja säät ovat kylmenneet melkoisesti. Lämpimät sisätilat tuntuvat luteidenkin mielestä lähtökohtaisesti miellyttävämmiltä kuin kylmä ulkoilma.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco