Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Armi Lyytinen

Armi Lyytinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Onko tryffeli vai joku muu

Varjoisa kuusikkorinne ja sieltä maan pinnan alta oli meidän Dooris-rotikka innokkaana kaivanut näitä. Tuoksu on arominen, hyvin voimakas. Kun halkaisee, niin pölisee. Asumme Sonkajärvellä Ylä-Savossa. Jos tryffeliä, niin mikä on keruuaika, syksy?

Kysymyksen lähetti: Armi Lyytinen

Vastaus

Vastaan ehdotetuista vaihtoehdoista joku muu, eli tryffeli tämä ei ole. Tryffelillä ei ole paksua kuorta, kuten kuvassa on nähtävissä sekä tryffelin halkaisupinta olisi marmorikuvioinen, kuin laadukkaan naudan sisäfileen leikkauspinta tai hiotun marmorin kuviointi. Tässä sisus on epämääräisen hienorakenteista massaa. Kuvassa on todennäköisesti ylivuotinen ja siksi kokonaan mustunut maahikaslaji (Elaphomyces sp.), se on kokonaan maan alla tryffelin tavoin elävä
sieni, jolla on sienijuurisuhde ainakin männyn kanssa. Maahikaslajeja on useita, joten kuvasta en uskalla sanoa tarkemmin. Maahikkailla ei ole ruokasieniarvoa ja lisäksi ne ovat varsin kovia rakenteeltaan.

Näitä löytyy, kun suoritetaan maankaivuutöitä kangasmetsissä, esimerkiksi kaivetaan mökin perustaa tai metsäojia. Maahikkaan voi löytää myös “opassienen” avulla eli mustaloisikka-niminen sienilaji loisii maahikkailla ja jos tällaisen mustan nuijamaisen sienen löytää metsästä ja kaivaa varoen sen keltaista rihmastoa seuraten kariketta, voi löytää maahikkaan, johon rihmasto ulottuu.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.