Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Niinamaria

Niinamaria

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Outo hyönteinen Riihimäellä

Olen nyt tänä syksynä/loppukesästä nähnyt (noin kuukauden ajalla) useamman tälllaisen hyönteisen meillä sisällä. Ulkona en ole näihin törmännyt. Löytyvät sisällä aina samalta ikkunalaudalta eteisestä (lämmin tila) ja ovat aina kuolleita tai ihan tainnoksissa. Kuukauden sisällä näitä on löytynyt kymmenisen kappaletta ja vain yksi niistä eri paikassa, samalla seinustalla olevalta yläkerran ikkunalaudalta. Eli kaksiosainen siipirakenne (en ole koskaan nähnyt lentävän) ja vielä lisäksi hieman kampamaiset tuntosarvet. Aiemmin en ole koskaan tällaiseen täällä tai muuallakaan törmännyt.

Mikähän hyönteinen on kyseessä? Kiitos avustanne jo etukäteen!

Kysymyksen lähetti: Niinamaria

Vastaus

Kyseessä on mielenkiintoinen kuoriainen, jonka elämän kiertokulku on monimutkainen. Laji on Metoecus paradoxus, ampiaisloisikka. Se elää loisena ampiaispesissä. Sitä näkee aika harvoin, vaikka ei ole sinänsä kovin harvinainen.Teillä on täytynyt olla ampiaispesä jossakin lähistöllä, missä nämä ovat sitten asustaneet.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco