Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Rauno Peltomaa

Rauno Peltomaa

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Outo ötökkä rannassa

Kuvasin 13.7.2019 tällaisen ötökän käydessäni taas Tampereen Rantaperkiön rannassa. Se on kaupunginosa, joka on Pyhäjärveen rajoittuvaa aluetta. Käyn siellä liki päivittäin kuvaamassa luontoa, ja kaikenlaista tapahtumaa kyseisellä alueella. Ja tämä sattui sitten eilen eteeni. Sain vain pari kuvaa siitä, ennen kuin se lensi pois. Mutta en onnistunut yhtäkkiseltään siitä löytämään netistäkään mitään tietoa. Se saattanee johtua siitä, että ei ole oikein käsitystä, mihin lajiin tämä kuuluisi. Se oli kooltaan n. 8 – 10 mm pitkä.

Mainittakoon, että viime vuonna, eli 27.6.2018, kuvasin siellä samantapaisen lentävän, mutta sen väritys oli aikalailla erilainen. Mutta muuten oli kovasti tämän nyt kuvaamani näköinen. Laitan vertailun vuoksi siitä viimevuotisestakin kuvan. Ovatko kenties saman lajin edustajia nuo?

Kysymyksen lähetti: Rauno Peltomaa

Vastaus

Oranssi on Pamphilius betulae ja vihreä kuuluu sukuun Rhogogaster. Molemmat kuuluvat sahapistiäisiin.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco