Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Eila Toivonen

Eila Toivonen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Pampuloita

Mitähän nämä ovat?

Näitä löytyi maan sisästä, kun teimme viime keväänä uutta rhodopenkkiä metsään Keski-Suomessa. Tämän paikan vieressä ei ole kasvanut kuin pari suurta kuusta ja koivua, muutamia katajia ja leppiä. Kaiken lisäksi maa on hyvin kivistä.

Kysymyksen lähetti: Eila Toivonen

Vastaus

Nämä ovat varsinkin karuilla (vähäravinteisilla) ja hiekka-moreenimailla viihtyviä maahikkaita (suku Elaphomyces). Lajeja on useita ja ne on kuvasta vaikeasti erotettavissa, joten ehdotan tavallisinta lajia, johon myös tiheänystyinen pinta sopii: mäntymaahikas (E. granulatus). Maahikkaat kuuluvat kotelosieniin, siis samaan laajaan ryhmään kuin korvasienet ja maljakkaat. Ne ovat varsin yleisiä sieniä, mutta koska ne kasvattavat kuvissa näkyvät itiöemänsä maan alle, niin niitä ei löydä kuin sattumalta maan kaivamisen yhteydessä.

Maahikkaiden itiöemille on tyypillistä perunamaisen pyöreä muoto. Niillä on paksu, kova kuori ja sisältä ne ovat itiömassan kypsyttyä kuvan osoittamalla tavalla synkän violetteja. Monesti maahikkaan löytäjä innostuu löytäneensä tryffeleitä, mutta valitettavasti nämä eivät ole syötäviä eivätkä edes läheistä sukua tryffeleille, jotka nekin kyllä ovat kotelosieniä. Tryffelin halkaisupinta on marmorikuvioinen, nämä taas ovat sisältä kypsyvää jauhemaista itiömassaa. Tryffelit tuoksuvat voimakkaasti, mutta näillä ei ole erityistä tuoksua.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.