Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Nikke Myöhänen

Nikke Myöhänen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Sienen tunnistus

Törmäsin kanta-hämeessä tällaiseen sieneen. En ole koskaan tuollaista nähnyt enkä ole sitä kyennyt tunnistamaan minkään oppaan perusteella…

Sieni löytyi kangasmetsästä, jossa hiekkaharjuja. Sienien ympärillä oli sammakonkutua muistuttava lima.

Kysymyksen lähetti: Nikke Myöhänen

Vastaus

Kuvan perusteella sieni on orakas, joihin ei mihinkään kuulu lima, joten päättelen, että lima johtuu sienen pilaantumisesta tai sitten jostakin aivan sieneen mitenkään liittyvästä syystä, sillä tavanomaista ei ole, että hidaskasvuiset orakkaat limautuvat. Jotkin orakkaat erittävät nestepisaroita, mutta ne eivät ole limaa, vaan rakenteeltaan lähinnä vettä muistuttavaa. Orakaslajia en pysty varmuudella kuvista määrittämään. Yksi mahdollisuus on oranssiorakas.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco