Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Kuva: Jussi

Kuva: Jussi

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Sieni kysymys

Mikä sieni on kyseessä, löytyi metsäpolun varresta etelä-karjalassa luumäellä.

Kysymyksen lähetti: Jussi

Vastaus

Kyseessä on orahytykkä (Pseudohydnum gelatinosum), joka kuuluu hyytelösieniin, jotka taas ovat kantasieniin kuuluva sieniryhmä, jonka lajeja on Suomessa muutama kymmen. Sieni on kauttaaltaan geelimäinen, yläpinta ruskea, alapinta vetisen harmaa ja pehmeäpiikkinen. Sieni on lahottaja.

Orahytykkä on Suomessa kasvavista hyytelösienistä ainut, jota voisi harkita ruokasienenä, mutta sellaisena se ei ole kaksinen. Joissain sienioppaissa on ollut reseptejä käyttää tätä kuutioituna ja sokerissa pyöriteltynä ja nautittuna marmeladin tavoin, mutta nykyään ei suositella mitään sientä syötävän kypsentämättä. Kypsennys taas tekee tämän sienen rakenteen epämiellyttävän limaiseksi ja sitkeäksi.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco