Kysy luonnosta!

Lähetä luontoon tai ympäristöön liittyvä kysymyksesi meille. Laajan yhteistyöverkostomme asiantuntijat ovat vastanneet jo yli tuhanteen meille lähetettyyn kysymykseen.
Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy!

Arja Salminen

Arja Salminen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lähetä oma kysymyksesi!

Sieni tunnistettavaksi

Löysin kuvassa näkyvät sienet hiekkaharjusta männyn juurelta. Sienien tuoksu on erittäin voimakas. Mitä kyseiset sienet ovat?

Kysymyksen lähetti: Arja Salminen

Vastaus

Kyseessä ei ole tryffeli, vaan joku jänönmukulalaji. Lajeja on useampia ja tunnistus lajilleen on vaikeaa. Nämä ovat enemmänkin sukua tateille kuin tryffeleille, jotka ovat aivan eri sieniryhmää. Jänönmukulat voivat tuoksua voimakkaalle, mutta haju voi olla ennemminkin epämiellyttävä. Tryffelin halkaisupinta on marmorikuvioinen. Tällä lähinnä hienojyväksista massaa. Jänönmukulat eivät ole ruokasieniä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco