Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Markku Kleemola

Markku Kleemola

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Sieniä lehtikompostissa

Lehtikompostissani kasvaa komeita ruskeita sieniä. Lakit n 7-12 cm, lakit ruskeita. Heltat tasatyvisiä, ei maitoa, ei erityistä tuoksua. Itiöpöly vaikuttaa keltaiselta! Lakin pinta kuiva, vähän nahkamainen. Tiivismaltoisia sieniä. Ohessa kuvia porukan pienimmästä yksilöstä. En sitte millään löydä, miktä nämä ovat? Syötäviä?

Kysymyksen lähetti: Markku Kleemola

Vastaus

Kysyjä tiedustelee kuvissa näkyvien ruskealakkisten sienten lajia ja syötävyyttä. Heti aluksi totean, etten kuvien perusteella “anna lupaa” syödä sientä, vaan sienen lopullinen määritysvastuu on poimijalla, minä annan valistuneen arvauksen, jossa hän pääsee jäljille.

Kuvassa näyttäisi olevan nuori härmämalikka (Clitocybe nebularis), jolle tosiaan kompostikasat ovat tyypillisiä kasvupaikkoja. Se kasvaa usein runsaina joukkoina ja ravinteisilla nurmikoilla, puistoissa, tien penkoilla, lehdoissakin ja voi muodostaa suuria kehiä. Löytäjän havainnosta poiketen härmämalikalla pitäisi olla hieman imelähkö, ominainen tuoksiu, joka toki vaikkapa viileinä aamuina voi tuntua heikosti. Härmämalikka on myöhäissyksynä satoisin. Sen jalka on tasapaksu muuten, mutta tyvestä hieman paksuuntunut, nuijamainen. Heltat ovat kermanvaaleat ja lyhytjohteiset. Lakki on harmaa, mutta siinä voi kuvan osoittamalla tavalla olla varsinkin nuorena myös ruskeaa. Lakin keskellä on kuin ripoteltua pölysokeria, “härmää”, josta sieni on saanut suomenkielisen nimensä. Sieni voi kasvaa todella kookkaaksi ja jämäkäksi, lain leveys voi yltää viiteentoista senttiin ja jalka voi olla muutaman sentin paksuinen. Malto eli sienen liha on kiinteää ja ryhdikästä. Härmämalikka on syötävä, mutta se on syytä kiehauttaa lyhyesti, sillä herkkävatsaisimmille siitä voi aiheutua vatsanväänteitä sellaisenaan paistettuna. Härmämalikka sopii myös suolasieneksi rouskujen tapaan suolattuna.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco