Luontokysymyksiä

LuontoPortti on asiantuntijoidensa kera vastannut jo yli 2 000 kysymykseen. Nyt pidämme pienen tilapäisen tauon - jatkamme kysymysten vastaanottamista myöhemmin!

Tuomo R.

Tuomo R.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Tuntematon ötökkä

Asun vanhassa 50-luvulla rakennetussa omakotitalossa ja huomasin eilen kellarin rappusten alla, että joku ötökkä on nakertanut lautoja (voi myös olla vanhoja tuhoja). Näin laudan pinnalla pienen läpinäkyvän noin 2 mm pitkän ötökän. Kysyisin mikä tämä ötökkä mahtaa olla? Tai mikä ötökkä tekee tällaista jälkeä? Kuva liitteenä, ötökkä ympyröity. Tietäisi vaan täytyykö tilata tuholaistorjuja.

Kysymyksen lähetti: Tuomo R.

Vastaus

Luultavasti vanhoja jälkiä ja tehnyt Callidium violaceum, papintappaja. Poista hieman jäljellä olevaa kaarnaa/kuorta nähdäksesi onko siellä toukkia tai kuoriaista. Toukka elää puun ja kuoren välissä ja sitä löydetään vain puusta, jossa kuori on vielä jäljella. Kuoriainen pysyy puun ja kuoren välissä ja kun puuaines sieltä loppuu, ne häipyvät. Pikku ötökällä kuvassa ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Se on jäytiäisiin kuuluva laji, joka syö mikroskooppista levää ja hometta. Se on harmiton.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Per-Olof Wickman on professori Tukholman yliopistossa. Hän vastaa erityisesti perhosia koskeviin kysymyksiin. Per-Olof on kuvannut useimmat LuontoPortti-sivujen perhoslajeista, sekä tuottanut perhosten lajikuvaukset ja määrityskaavion niiden tunnistamiseksi.

Tilaa artikkelit
Tunnista lajeja!
Tunnista lajeja!
LuontoPortti Facebookissa

Unesco