Uutiset

Äänisaaste uhkaa kaloja

Julkaistu: 11.06.2010, Kategoria:

Kalojen on todettu häiriintyvän ihmisten aiheuttamista äänistä. Veden alla äänet kantautuvat hyvin ja paikoitellen melu voi olla melkoista. Laivat, öljy- ja kaasuputket, kaikuluotaimet ja muut ihmisten tekemät kojeet tuottavat maailman merillä melkoisen määrän äänisaastetta. Monet kalat kuulevat hyvin ja äänet ovat merkittävässä roolissa niiden elämässä. Melutason noustessa kalojen normaali elämä voi häiriintyä ja melu voi vaikuttaa niiden lisääntymiseen, kommunikointiin sekä saalistukseen ja siten uhata kalojen säilymistä.

”Ihmiset olettavat aina, että kalojen maailma on hiljainen”, sanoo biologi tohtori Hans Slabbenkoorn Leidenin yliopistosta Alankomaista. Trends in Ecology and Evolution ­­­­­–journalissa julkaistu artikkeli kertoo, kuinka lähes kaikki kalat kuulevat ääniä joko sisäkorvalla tai kylkiviiva-aistin avulla. Eri kalalajeilla on erilainen kuuloaisti. Tavallisimmin kalat kuulevat 30-1000 hertsin alueelta ääniä, mutta on lajeja, jotka voivat kuulla ääniä 3000-5000 hertsin taajuudelta. Jotkut kalalajit voivat myös olla herkkiä ultra- tai infraäänille. Ihmisten tuottamat vedenalainen melu vaikuttaa kaloihin aivan kuten liikenteen melu maan päällä eläviin eläimiin. Myös kalat voivat stressaantua. Valitettavasti tätä ei ole otettu kovinkaan hyvin huomioon.

Kalat tuottavat ääniä myös itse ja kommunikoivat niiden välityksellä. Tällä hetkellä tiedetään 800 kalalajin 109 suvusta tuottavan ääniä, yleensä alle 500 hertsin taajuudelta. Kalat tuottavat ääniä mm. taistellessaan reviireistä tai saaliista tai kun ne jäävät saalistajien kimppuun. Tiettävästi joillakin lajeilla äänet korreloivat myös kalan koon kanssa.

Linkki

BBC: Noise pollution threatens fish

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco