Uutiset

Aika rakentaa linnunpönttöjä

Julkaistu: 07.04.2010, Kategoria:

On se aika vuodesta, jolloin on aika suunnitella ja toteuttaa linnunpönttöjen rakentaminen. Kevättuulten saattelemana maahamme saapuu pesäpaikkaa etsiviä lintuja, joille pöntöt ovat suureksi avuksi. Kolopesijöillä on pulaa luonnonkoloista ja lisäksi pöntöt antavat suojaa ja turvaa. Pihapuuhun kiinnitetyn pöntön avulla on myös lystikästä seurata pikkulintujen kevättouhuja ja odottaa milloin oviaukosta kurkistelee pieniä linnunpoikasia.

Linnunpönttöjen rakentaminen ei ole kovin mutkikasta ja onnistuu vähemmänkin puutöitä harrastaneelta. Suurinta huomiota on kiinnitettävä siihen, minkä kokoisen reiän aikoo pönttöön tehdä eli mille linnuille haluaa tehdä asutusta. Pöntön voi tehdä puupölkystä tai laudoista. Katoksi ja pohjaksi tarvitaan mielellään vaneria, joka kestää vettä. Sisäpuoli ei saa kastua, sillä muutoin pesä voi homehtua, pesintä epäonnistua ja poikaset paleltua. Lisäksi tarvitaan nauloja sekä katon ja pohjan kiinnitykseen ruuveja, jotta pesän voi tarvittaessa puhdistaa. Ripustukseen esimerkiksi rautalankaa. Välineiksi tarvitaan saha, pora ja vasara, mahdollisesti puukko ja suorakulma.

Lisätietoja linnunpöntön rakentamisesta saa esimerkiksi Suomen BirdLifen sivuilta.

Sivuilta löytyy tiedot myös erikoispöntöistä, sillä kaikille linnuille perinteinen laatikkomalli puuhun kiinnitettynä ei sovi. Esimerkiksi tukkakoskelon pönttö asetetaan maahan ilman pohjaa ja sen alanurkkaan tehdään kulkuaukko. Harmaasiepon ja tuulihaukan pöntöissä on puolestaan puoliavoin etuseinä ja puukiipijän pönttö kiinnitetään puunrunkoa vasten siten, että sen takapuoli on avoin ja sisäänmenoaukko on molemmin puolin runkoa vasten.