Uutiset

Ekopaasto alkaa tuhkakeskiviikkona 22.2.

Julkaistu: 21.02.2012, Kategoriat: ,

Suomen evankelisluterilaisen kirkon, Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston Ekopaasto-kampanja alkaa huomenna tuhkakeskiviikkona 22. helmikuuta. Kampanjassa yhdistyvät kristillinen paastoperinne ja ympäristön hyvinvointi. Kampanjan tarkoitus on kannustaa suomalaisia pohtimaan hiljentymisen ja kohtuullisuuden merkitystä ja löytämään tapoja arjen ilmastovaikutusten pienentämiseen. Arjen ilmastovaikutukset syntyvät asumisesta, liikkumisesta, ruuasta ja kulutuksesta.

Kampanjan suojelija on Helsingin piispa Irja Askola. Kampanjassa on mukana myös monia julkisuuden henkilöitä. Paastolupauksen ovat antaneet esimerkiksi kirjailija Kaari Utrio, EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja tähtitieteilijä Esko Valtaoja.

Lämmitys ja viihde-elektroniikka syövät energiaa

Kaikkein suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät asumisesta. Kotien energiankäytöstä noin puolet kuluu lämmitykseen. Kylmälaitteiden osuus kulutuksesta on pienentynyt laitteiden kehittyessä energiatehokkaammiksi. Toisaalta elektroniikan osuus on kasvanut.

Keinoja vähentää ilmastovaikutuksia asumisessa ovat esimerkiksi huoneiden lämpötilan lasku, suihkussa vietetyn ajan lyhentäminen, sähkölaitteiden sammuttaminen käytön jälkeen ja kotitaloussähkön vaihtaminen uusiutuvaan sähköön. Säästöjä voi syntyä pienistäkin valinnoista. Esimerkiksi kylmälaitteiden sähkönkulutus on 10-20% suurempi, jos ne on sijoitettu lähelle uunia tai lämpöpatteria. Pyykkiä pestessä 40 asteen valitseminen 60 asteen sijaan puolittaa sähkönkulutuksen.

Suomalaiset valitsevat mieluiten henkilöauton

Ekologisin tapa liikkua on luonnollisesti kävely tai pyöräily, pidemmillä matkoilla joukkoliikenne. Pyörän on todettu osassa taajamia olevan nopein kulkuneuvo alle 7 kilometrin matkoilla.

Henkilöauton käyttö on kuitenkin koko ajan suositumpaa ja henkilöautoliikenne muodostaakin lähes puolet Suomen liikenteen hiilidioksidipäästöistä. Mikäli oman auton käyttö on välttämätöntä, on mahdollista kuitenkin säästää luontoa käyttämällä kimppakyytejä ja hoitamalla useita asioita samalla automatkalla ylimääräistä ajoa välttäen.

Ekopaastoaja suosii lähiruokaa ja laatutuotteita

Ruuan ilmastovaikutuksista suurin osa syntyy viljelyssä ja eläintuotannossa. Ruuan kuljettamisessa käytetään fossiilisia polttoaineita, ja kotona ilmastovaikutukset syntyvät ruuan valmistamisesta ja säilyttämisestä.

Ilmaston kannalta tärkeää olisi lähiruoan suosiminen. Esimerkiksi riisin voi korvata kotimaisella perunalla tai ohralla. Lihan syömisen vähentäminen on hyvä keino ekopaastota. Erityisesti naudanlihan ilmastovaikutukset ovat suuria.

Suomalaiset heittävät pois henkilöä kohti kymmeniä kiloja ruokaa vuosittain. Mikäli pois heitettyä ruokaa ei lajitella, syntyy kaatopaikalla metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu.

Kuluttamisessa ekopaastoajalle suositellaan käytettyjen tavaroiden suosimista ja vanhojen korjaamista uuden ostamisen sijaan. Jos uusi on kuitenkin välttämätöntä ostaa, kannattaa pyrkiä ostamaan ympäristömerkittyjä tavaroita. Sähkölaitteen ostopäätöstä tehdessä voi vertailla eri laitteiden virrankulutusta. Kestävien ja laadukkaitten tuotteiden hankkiminen säästää ilmastoa.

Lähteet ja linkit

Lue lisää paastovinkkejä ja tee ekopaastotesti kampanjan verkkosivuilla!

Kommentoi
/3000
Ohjeita
  • *lihavoitu*
  • _kursivoitu_
  • Linkitys automaattisesti: www.luontoportti.com=www.luontoportti.com
  • Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua, asiattomia viestejä ei julkaista.
  • Kaikki kentät täytettävä. Sähköpostiosoitetta ei näytetä julkisesti.
  • Ennen viestin lähettämistä paina esikatselu-painiketta, niin näet miltä viestisi tulee näyttämään.

↑ Sivun alkuun

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco