Uutiset

Hämeenlinnan Valkea-Kotisen järven tutkimuksista julkaistiin juhlaraportti

Julkaistu: 16.02.2012, Kategoriat: ,

Hämeenlinnan Valkea-Kotisen järvellä ja lähiympäristössä on tehty 25 vuoden ajan monipuolista ekosysteemitutkimusta. Alueella tehdyistä tutkimuksista julkaistiin eilen juhlaraportti, josta selviää, että ilmansaasteiden vaikutukset alueella ovat vähenemässä ja ympäristön tila on muutenkin parantunut.

Kansainvälisten päästörajoitussopimusten vaikutukset näkyvät Valkea-Kotisella selvästi. Esimerkiksi happamoittava rikkilaskeuma on vähentynyt noin 70 prosenttia 1980-luvulta. Myös elohopean kertyminen kaloihin on vähentynyt.

Ilmaston lämpeneminen kuitenkin vaikuttaa vesistöjen olosuhteisiin ja siten pienten järvien ekosysteemeihin. Kahdenkymmenen vuoden päästä lämpötilan arvioidaan olevan Hämeessä 1-2 astetta korkeampi kuin vertailujaksolla 1971-2000. Valkea-Kotisen järven jääpeitteinen aika on lyhentynyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana noin 1,5 päivää vuotta kohti. Samalla järven pintakerroksen lämpötila on noussut ja valuma-alueelta huuhtoutuvan orgaanisen aineen määrä on lisääntynyt, mikä vaikuttaa koko vesiekosysteemiin. Veden tummumisen myötä järven valaistus heikkenee, mikä pienentää perustuotantoa ja eläinplanktonin määrää. Kalastossa muutos näkyy selvimmin ahvenen kasvun hidastumisessa.

Valkea-Kotisen järvi valuma-alueineen kuuluu YK:n alaiseen ympäristön yhdennetyn seurannan ohjelmaan, joka tarkkailee ilmansaasteiden ja ilmastonmuutoksen pitkän aikavälin vaikutuksia maa- ja vesiekosysteemeihin. Alue on myös osa Suomen pitkäaikaisen ympäristötutkimuksen verkostoa (FinLTSER). Nyt julkaistu raportti kokoaa alueen tutkimustulokset yhteen ensimmäistä kertaa. Raportin koostamiseen on osallistunut tutkijoita Helsingin yliopistosta, Suomen ympäristökeskuksesta, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta, Ilmatieteen laitokselta, Metsäntutkimuslaitokselta, Geologian tutkimuskeskuksesta, Metsähallituksesta ja Hämeen ELY-keskuksesta.

Lue lisää