Uutiset

Kasvipopulaatiot voivat ilmaston muuttuessa järjestäytyä uudelleen

Julkaistu: 17.05.2010, Kategoriat: ,

Helsingin yliopistossa väitelleen Maija Heikkilän väitöskirjan mukaan kasvit reagoivat suhteellisesti nopeasti ilmaston muuttumiseen. Geologian alaan kuuluvassa väitöskirjassa tutkittiin jääkauden jälkeisiä ilmastonvaihteluita ja kasvien levinneisyyden muutoksia Pohjois-Euroopassa. Tutkimuksen aineistona oli järvien pohjasedimenttissä säilyneitä jäänteitä, kuten fossiilista siitepölyä ja stabiileja isotooppeja. Tutkimuksessa käytettiin sekä fysikaalisia että biologisia indikaattoreita.

Tutkimuksessa havaittiin, että Baltian alueella on jo myöhäisglasiaalikaudella kasvanut mm. koivua, mäntyä ja kuusta. Tämä on uutta tietoa, sillä aiemmin on ajateltu, että nämä puulajit ovat sijainneet tuolloin Etelä-Euroopassa. Heikkilä päätyi lisäksi tulokseen, että kasvipopulaatiot saattavat järjestäytyä nopeasti uudelleen ilmaston muuttuessa. Heikkilän mukaan jääkauden jälkeen tapahtunut ilmaston muuttuminen on ollut yhteydessä laaja-alaisiin ja pitkäaikaisiin kasvillisuuden muutoksiin.

Holoseenikaudella ilmastossa on tapahtunut suuria muutoksia. Vargaishooseenikautena lämpötila nousi, loppujaksosta lämpömaksimi laski. Viileiden kausien aikana on ollut yleensä kosteaa ja lämpiminä kausiina kuivaa. Erityispiirre ajanjaksossa on ollut muutaman sadan vuoden pituinen äkillinen lämpötilan lasku n. 8200 vuotta sitten. Ilmaston vaihteluihin vaikuttivat mm. sulavat mannerjäätiköt, jotka aiheuttivat muutoksia mm. merivirtoihin ja ilmakehän kiertoliikkeisiin.

Kasvillisuuden ja erityisesti puupopulaatioiden selviämisessä ilmastonmuutosten kourissa on oleellista paikallisten populaatioiden elinvoimaisuus. Tällaisien suojapaikkapopulaatiot ovatkin väitöskirjan mukaan merkittävässä asemassa. Kun ilmasto muuttuu jälleen kasveille suotuisammaksi, ne pystyvät suhteellisen nopeasti leviämään. Ilman paikallisia leviämiskeskuksia tulevaisuuden puulajistot ja metsäekosysteemien muutokset eivät pysy ilmastonmuutoksen vauhdissa.

Linkki

Heikkilä, M., 2010: Postglacial climate changes and vegetation responses in northern Europe