Uutiset

Mannerjäätiköiden sulaminen voi nostaa merenpintaa ennakoitua voimakkaammin

Julkaistu: 10.03.2011, Kategoriat: ,

Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköt sulavat kiihtyvällä vauhdilla, ja niiden sulaminen on jo suurin merenpintaa kohottava tekijä. Tämä käy ilmi NASA:n rahoittamasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin mannerjäätiköitä 18 vuoden ajalta.

Mannerjäätiköiden sulamisen vaikutus merenpinnan kohoamiseen on jo vuorten jäätiköiden ja jääkenttien sulamista merkittävämpi. Tämä ei ole yllättävää sinänsä, koska mannerjäätiköiden sisältämä jäämassa on vuorten jäätiköitä suurempi. Yllättävää sen sijaan on mannerjäätiköiden sulamisvauhdin ennakoitua nopeampi kiihtyminen. Tutkimuksen ajanjaksolla mannerjäätiköiden sulaminen kiihtyi keskimäärin 36 gigatonnilla vuodessa – kolme kertaa nopeammin kuin vuoristoiden jäätiköiden ja jääkenttien sulaminen.

YK:n hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) arvioi vuonna 2007 merenpinnan nousevan 18-59 senttimetriä kuluvan vuosisadan aikana. Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan sulamisvauhti näyttäisi kuitenkin nopeammalta. Jos vauhti pysyy ennallaan seuraavat vuosikymmenet, jo vuoteen 2050 mennessä merenpinta on voinut nousta 15 senttimetriä pelkästään mannerjäätiköiden sulamisen vuoksi. Kun tähän lisätään muiden jäätiköiden sulaminen ja ilmaston lämpenemisestä seuraava meriveden lämpölaajeneminen, voi merenpinta olla tuolloin 32 senttimetriä nykyistä korkeammalla.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan tässä kuussa Geophysical Research Letters -tiedejulkaisussa.

Lähteet