Uutiset

Merkittävä fosforipäästölähde paikallistettiin Luoteis-Venäjällä

Julkaistu: 18.01.2012, Kategoria:

Merkittävä ja aikaisemmin paikallistamaton fosforipäästölähde on havaittu Luoteis-Venäjällä. Päästölähde sijaitsee Itämereen laskevan Luga-joen varrella, Kingiseppin kaupungista alajuoksulle päin. Päästölähteestä mereen päätyvän fosforimäärän arvioidaan olevan vuositasolla 1000 tonnia, mikä tarkoittaa noin 20 prosenttiyksikön nousua Suomenlahden aiemmin raportoituun fosforikuormaan. Päästölähde kävi ilmi suomalais-venäläisessä BALTHAZAR-projektissa, jota johtaa HELCOM. Havainnot perustuvat tutkimusryhmän loppuvuoden aikana ottamiin näytteisiin. Havainnot tukevat Venäjän jo aiemmin HELCOMille ilmoittamia lukuja, joiden mukaan Luga-joen kautta mereen päätyvät ravinnemäärät ovat kasvaneet odottamattomasti viime vuosien aikana.

- Kuormituksen tarkan määrän selvittämiseksi tarvitaan vielä lisää näytteitä, mutta löydökset viittaavat siihen, että tämän lähteen päästöjen vähentäminen olisi taloudellisesti erittäin kannattavaa ja tuottaisi tuloksia kustannustehokkaasti, kertoo BALTHAZAR-projektin johtaja Kaj Forsius.

Suomenlahteen päätyy vuosittain noin 4800 tonnia fosforia, josta 3300 tonnia on peräisin Venäjältä loppujen jakautuessa melko tasan Suomen ja Viron kesken. Suomenlahti on erityisen rehevöitynyt Itämeren osa. Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaalla 1990-luvulta lähtien. Fosfori on keskeisin kukintojen aiheuttaja.

Lue lisää