Uutiset

Sopulivaellus alkamassa

Julkaistu: 29.07.2011, Kategoria:

Keväällä alkanut sopuleiden liikehdintä Lapissa on saamassa jatkoa. Kevätkesällä sopulit levittäytyivät soille ja alaville maille lisääntymään. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Metsähallituksen Luontopalvelut kartoittavat tunturisopulin esiintymistä vuonna 2011. Selvityksen tavoitteena on saada selkeä käsitys vaelluksen laajuudesta ja kestosta. Yleisö voi osallistua selvitykseen ilmoittamalla havaintoja sopuleista SLL:n sivujen kautta. Havaintoarkistosta voi reaaliaikaisesti nähdä kartalla sopulihavaintojen kertymisen.

Sopuleiden lisääntymiskausi on suotuisien säiden ansiosta mennyt hyvin. Nuoret sopulit saavuttavat sukukypsyyden muutaman viikon iässä. Keväällä ja alkukesällä syntyneitä nuoria tulee nyt jatkuvasti sukukypsiksi ja uusia pentueita syntyy syksyyn asti. Nuoret urokset lähtevät pesimäpaikoilta yrittäen etsiä itselleen omaa aluetta. Lisäksi iäkkäämpien sopulien levottomuus on lisääntynyt. Eläimet stressaantuvat liiassa tungoksessa ja pyrkivät rauhallisemmille asuinsijoille. Liikehdintä pysähtyy vasta lumen tultua. Siinä vaiheessa sopuleita on todennäköisesti jo huomattavasti kevään vaellusaluetta kauempana etelässä ja idässä.

Tuleva talvi ratkaisee sen, onko ensi keväänä vuosisadan sopulivaellus. Jos Lapin talvi on paksuluminen, eikä sisällä suojajaksoja, jatkuu sopulien lisääntyminen jopa talvella lumen alla. Jos kaikki menee sopulien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, ensi keväänä on odotettavissa jättivaellus.

Lähde