Uutiset

Tulokaslajit monimuotoisuuden uhkana

Julkaistu: 29.01.2010, Kategoriat: ,

Tutkijat ovat varoittaneet kohoavasta tulokaslajien riskeistä maailmanlaajuisesti “Global indicators of biological invasion: species numbers, biodiversity impact and policy responses” -julkaisun myötä. Uusille alueille leviäviä lajeja pidetään yhtenä suurimmista ympäristöuhista. Tehokkaasti leviävät kasvit, eläimet ja mikrobit tuhoavat tieltään monia alkuperäisiä lajeja ja voivat aiheuttaa valtavaa tuhoa ja lajiston köyhtymistä laajoilla alueilla.

The Global Invasive Species-ohjelman (GISP) koordinoimaan projektiin osallistui 57 maata. Projektin myötä löydettiin 542 eläin ja kasvityyppiä, jotka aiheuttavat alkuperäiselle lajistolle vaaraa alueilla, jossa niitä luonnollisesti ei elä. Jokaisessa projektiin osallistuneessa maassa keskimäärin noin 50 tulokaslajilla on negatiivinen vaikutus alkuperäisiin kasveihin ja eläimiin. Hajonta oli suuri: Päiväntasaajan Guineassa (Equatorial Guinea) tavattiin 9, mutta Uudessa Seelannissa jopa 222 haitallista tulokaslajia. Nyt laadittuun listaan sisältyy 316 kasvia, 101 merivedessä elävää lajia, 44 makeanveden kalaa, 43 nisäkästä, 23 lintua ja 15 sammakkotyyppiä.

Tulokaslajit uhkaavat alkuperäistä luontoa mm. syömällä alkuperäisiä lajeja, tuhoamalla alkuperäisten lajien tarvitsemia elinympäristöjä, levittämällä tauteja tai kilpailemalla samoista ekolokeroista. Tulokaslajit menestyvät, koska niillä ei välttämättä ole luontaisia tuholaisia uusissa ympäristöissä. Projektijulkaisun mukaan tulokaslajien nopeasti kasvavan leviämisen pääsyy on ollut kansainvälisen kaupankäynnin lisääntyminen viimeisen 25 vuoden aikana.

Onnekkaita tarinoita silti löytyy, joissa erilaiset järjestöt ovat pystyneet tehokkailla toimilla estämään haitallisten tulokaslajien leviämisen uusille alueille. Monet maat eivät kuitenkaan ole vielä ymmärtäneet tilanteen vakavuutta IUCN:n mukaan. BirdLife Internationalissa ja tulokaslajiprojektissa työskennelleen tohtori Stuart Butchartin mukaan onnistumiset ovat kannustavia, mutta tosiasiassa suurin osa tulokaslajeista ehtii tehdä tuhoa ennen kuin ihmiset ymmärtävät aloittaa vastaiskun: ”Tämä osoittaa, että vaikka voitamme jotkut taistelut tulokaslajeja vastaan, tuoreet todisteet näyttävät, että olemme häviämässä sodan.”

Aiheesta uutisoi Guardian sekä IUCN ja GISP (pdf).