Uutiset

Uusia kasvilöytöjä Espanjasta

Julkaistu: 25.02.2011, Kategoria:

Samaan aikaan kun uutisoidaan lajien sukupuutosta, löydetään myös uusia lajeja. Espanjasta löydettiin kaksi uutta voikukkalajia, jotka kuuluvat Taraxacum -sukuun. Taraxacum decastroi ja Taraxacum lacianense löytyivät Pyreneiden ja Cordillera Cantábrica vuoriston laidunmailta. Annales Botanici Fennici -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ei ollut kovinkaan helppoa tunnistaa näitä kahta voikukkaa omaksi uusiksi lajeiksi. Voikukkien suku on laaja ja se käsittää useita lajeja, lajiryhmiä, pikkulajeja ja alalajeja. Pelkästään Suomessa on yli 500 pikkulajia.

”Meidän täytyi verrata niitä lukuisiin kokoelmissa oleviin esimerkkeihin Euroopasta ja kaikkiin Espanjasta ja Portugalista”, kertoi tutkimusjohtaja ja kasvibiologisen tiedekunnan tutkija Antonio Galán de Mera San Pablo-CEU -Yliopistosta Madridista.

T. decastroi ja T. lacianense ovat kasveja, joilla on pitkät lehdet ja vähän siitepölyä, koska ne tuottavat siemeniä ilman hedelmöitystä. Ne siis lisääntyvät suvuttomasti. Niillä on myös hyvin omalaatuiset kuvioidut hedelmät. T. decastroi kasvaa Pyreneillä kuusimetsässä, mutta T. lacianense kasvaa puolestaan koivumetsässä Montes de Leon vuorilla, tarkemmin Lacianan alueella. Molemmat kasvit kasvavat kosteissa ympäristöissä ja kohtaavat myös monia uhkatekijöitä. Esimerkiksi T. lacianense elää ympäristöissä, jotka kuivuvat helposti. Lisäksi alueella on kaivostoimintaa.

Linkkejä